Učenici srednjih škola učestvovali u raspravi o budžetu

Od strane Ozon
0 komentar

Projekat za odgovornu vlast Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i gradovi Sremska Mitrovica, Sombor, Novi Pazar, Kragujevac i Dimitrovgrad omogućili su učenicima srednjih škola da učestvuju u javnoj raspravi o lokalnom budžetu za narednu godinu, saopšteno je iz USAID-a.

Srednjoškolci iz 27 srednjih škola iz pet gradova biće neposredno uključeni u predlaganje i izbor projekata koji će biti finansirani iz lokalnog budžeta tokom naredne godine.

Direktorka USAID-ovog Projekta za odgovornu vlast Džeklin Vilijams Bridžers izjavila je da se uključivanjem učenika u konsultacije o budžetu unapredjuje aktivizam mladih u lokalnoj zajednici i jača poverenje u demokratske procese neposrednog odlučivanja.

„Učenici će brzo moći da vide rezultate svog glasanja, čim njihove škole dobiju ono što su djaci tražili i odredili kao najvažnije“, rekla je Vilijams Bridžers.

Iz USAID-a navode da će učenici imati mogućnost da definišu projekte koje smatraju važnim za unapredjenje uslova rada i boravka u svojim školama, da glasaju o predlozima i da izaberu one koje smatraju najneophodnijim za realizaciju.

Predlozi sa najviše glasova biće poslati gradskoj upravi na razmatranje i uključivanje u budžet grada za 2021. godinu.

Ta inicijativa započeta je prošle godine, kada su USAID-ov Projekat za odgovornu vlast i Grad Sombor inicirali uključivanje mladih u konsultacije o budžetu, kroz učeničke parlamente.

N1

Možda Vam se svidi i