U Vojvodini skoro 39.000 slučajeva koronavirusa

Od strane Ozon
0 komentar

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, u pokrajini je tokom prethodnog dana registrovano 1.968 novih slučajeva pozitivnih na virus korona, od čega i dalje najviše u Novom Sadu – 480.

Institut dodaje da je situacija i dalje kritična u Pančevu, Zrenjaninu, Kikindi, Somboru, Subotici i Sremskoj Mitrovici.

U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u AP Vojvodini je 38.907, a najveći broj registrovanih aktivnih slučajeva je u Novom Sadu – 11.184.

Nakon Novog Sada, najviše registrovanih je u Pančevu gde je više od 4.100, Zrenjaninu i Subotici gde je više od 2.500, potom Kikindi i Bačkoj Palanci gde je više od 1.400, Sremskoj Mitrovici gde je više od hiljadu i Vrbasu gde je skoro hiljadu.

Iz Instituta upozoravaju da je zdravstveni sistem i dalje u izuzetno teškoj situaciji, a da zaposleni u zdravstvu ulažu maksimalne napore da održe funkcionisanje sistema.

U ovom trenutku na teritoriji svih opština i gradova situacija se ocenjuje kao vanredna.

Situacija u pokrajini vanredna i kritična

„Nije ohrabrujuća situacija na teritoriji čitave Vojvodine, pre se može oceniti kao vanredna i kritična“, rekla je pomoćnica pokrajinskog sekretara za zdravstvo Snežana Bojanić Stojić za TV Prva i dodala da je mnogo više zaraženih nego pre sedam dana.

Ona je ocenila da su cifre posledica našeg ponašanja i neodgovornosti jednog broja građana.

„Još uvek je veliki broj prvih pregleda. Ne možemo da govorimo o zaravnjenju krive dok cifre rastu. Cifre nisu ohrabrujuće“, rekla je ona.

Velikom broju građana koji poštuju mere i odgovorno se ponašaju ona je uputila zahvalnost i ocenila da svi zajedno moramo istrajati na poštovanju mera prevencije.

„Građani pred ciframa moraju da ustuknu, prekinu druženja, kontakte i slave. Veliki broj ljudi se zaražava, nikako da krenemo u plato, u silazni deo ovog talasa“, rekla je ona.

Dodala je da zdravstveni radnici leče samo posledice „našeg nepoštovanja mera prevencije“.

You may also like