U Srbiji koronavirusom novozaražene još 7.804 osobe, u poslednja 24 časa preminulo 54 pacijenata

Od strane Ozon
0 komentar

U Srbiji je od juče testirano još 22.316 uzoraka, od čega je 7.804 pozitivno na koronavirus, poslednji su podaci sa sajta covid19.rs. U poslednja 24 časa od posledica infekcije preminula su 54 pacijenta. 

Na respiratorima se nalazi 319 osoba, a ukupno je hospitalizovano 8.489.

U protekla 24 sata bilo je najviše hospitalizovanih u KCV od početka pandemije, dok u KC Niš raste broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je ranije danas pozvao je građane na jedinstvo i strpljenje, zbog toga što će se, kako je rekao, prava vakcinacija obaviti najranije u aprilu, a dovoljno vakcina biće na jesen i da tada ćemo moći da odahnemo.

Konsultant za imunizaciju Unicefa i Svetske banke i predsednik Društva za javno zdravlje Srbije Dragoslav Popović ocenio je da je izjava ministra realistična.

„Verujem da će kod nas ona dobrim delom završiti do septembra, ali da neće moći bilo ko da relaksira mere prevencije koje su na snazi dok se vakcinacija ne obavi i u ostalim delovima sveta“, rekao je Popović.

Hostel u studentskom domu „Kralj Aleksandar Prvi“ pretvoren je u kovid bolnicu gde se leče studenti sa blažom kliničkom slikom ili bez simptoma, rekao je direktor Studentskog centra „Beograd“ Goran Minić za TV Pink.

Ističe da je 11 soba opredeljeno za studente sa sumnjom na kovid-19, koji čekaju rezultate testiranja, a da je 15 trokrevetnih soba namenjeno za zaražene akademce.

„Od 24. novembra hostel u studentskom domu ‘Kralj Aleksandar Prvi’ pretvoren je u kovid bolnicu. Dom ‘Lola’ ima poseban ulaz i funkcioniše posebno i normalno“, rekao je Minić i dodao da je za privremenu bolnicu nadležna Studentska poliklinika.

Studentima se, kako je rekao, doprema hrana do vrata od soba, kako bi se izbeglo širenje zaraze.

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković istakao je, uoči novogodišnjih praznika, da je neophodno smanjiti kontakte, kao i da uzdanje u kolektivni imunitet od koronavirusa „trenutno nije od koristi“.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je izjavila da se razmatra uvođenje mere obaveznog testiranja na koronavirus građana koji budu dolazili u Srbiju iz inostranstva u vreme novogodišnjih praznika.

Da će o merama neophodnim za ulazak građana Srbije iz inostranstva pred predstojeće praznike biti reči na narednoj sednici Kriznog štaba biti reči, prethodno je najavio i epidemiolog Predrag Kon. Kako su preneloi pojedini mediji, Krizni štab bi ttrebalo da se sastane do kraja nedelje i razmotri nove mere.

Možda Vam se svidi i