U privremenoj bolnici na begradskom Sajmu najmladja osoba pozitivna na COVID19 ima 19 godina

Od strane Ozon
0 komentar

Trenutno su 33 osobe smeštene u privremenu bolnicu na Beogradskom sajmu.
U privremenoj bolnici na beogradskom Sajmu zbrinuti  su pacijenti sa lakšom kliničkom slikom iz cele Srbije, a najviše ih je iz Ćuprije, Loznice i Beograda, izjavio je večeras državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić i dodao da najmlađa osoba koja je pozitivna na Corona virus ima 19 godina a  najstarija 74 godine.

“Ovde zbrinjavamo pacijente sa najlakšom kliničkom slikom, a očekujemo s obzirom na njihovo trenutno stanje, drugi negativan test posle čega će biti poslati u samoizolaciju“, rekao je Vekić za RTS.

Apelovao je na građane da se jave lekaru čim osete povišenu temperaturu i malaksalost i imaju kašalj ili kijavicu.

Kako je objasnio, osobe s takvim simptomima biće zbrinuti u ustanovama sekundarnog i tercijalnog nivoa, a kada rezultati terapije budu zadovoljavajući, biće prebačeni na Sajam.

Vekić je kazao da je u privremenoj bolnici na Sajmu angažovano medicinsko osoblje iz Studentske poliklinike, Zavoda za sport, Doma zdravlja Palilula, Specijalne bolnice za interne bolesti iz Mladenovca i Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika na železnici.

Dodao je da o pacijentima na Sajmu brine 10 lekara i 25 medicinskih sestara čije su smene osam sati, a rotiraju se na svaka dva sata.

Upitan da li je zdravstveni sistem spreman ukoliko se poveća broj zaraženih, Vekić je kazao da je zdravstveni sistem podignut na najviši nivo i da je u stanju da zbrine sve koji imaju simptome i tegobe izazvane korona virusom, kao i da se sprema još alternativnih smeštaja za prihvat obolelih.

“Imamo adekvatan broj zdravstvenih radnika, građani ne treba da brinu jer će svi biti adekvatno zbrinuti“, naveo je Vekić.

U privremenu bolnicu na Beogradskom sajmu biće prebačena još tri pacijenta iz Vojnog kampa Letenka na Fruškoj gori koji su pozitivni na corona virus.

Prema najnovijem preseku 30. marta u 15 časova, u poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano još 44 obolelih od corona virusa i sada imamo ukupno 785 obolelih.

U ponedeljak, pre preseka, objavljeno je da su od korona virusa preminuli episkop valjevski Milutin kao i još jedna starija žena koja je bila smeštena u KCV. Još troje pacijenata je, nažalost, umrli. Do ponedeljka u 12 časova ukupno je hospitalizovano 540 pacijenata, a njih 62 je na respiratoru

VAŽNO!

Policijski čas u Srbiji je produžen od ovog vikenda, i sada mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, odnosno od 15 do pet časova vikendom, počevši od nedelje, 29. marta. Stariji od 65 smeju samo da izlaze nedeljom u nabavku od tri do osam časova ujutru, jer za to predviđene prodavnice za penzionere rade od četiri do sedam. Presednik Aleksandar Vučić izjavio je da će, ukoliko rezultati ne budu bili bolji, uvesti policijski čas od 24 sata. Ukinuta je i prethodna mera kojom je vlasnicima pasa bilo dozvoljeno da ih šetaju između 20 i 21 čas. Procesuirano je više od 2.000 ljudi zbog  kršenja policijskog časa ili obavezne samoizolacije.

You may also like