U Mitrovici održan skup mlekara

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Dan proizviđača mleka obeležen je skupom u Hotelu Srem u Sremskoj Mitrovici. Na jednom mestu okupili su se proizvođači mleka iz Srbije, Republike Srpske i Hrvatske, a prisutnima su se između ostalih obratili i ministar poljoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović i ministar poljoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić.

Dva ministra su saglasna da njihove mlekare muči ista muka.

“Na prostoru Republike Srpske i na prostoru Srbije imamo iste otkupljivače mleka, ali i suočavamo se sa istim problemima. Po nešto drugačijem konceptu kod njih se podstiču proizvođači mleka, ali generalno sa istim neprilikama se borimo. Nema ljudi, nema onih koji bi se i da im obezbedite subvencije od 70.000 dinara po grlu bavili mlekarstvom i muzli krave. Nema ljudi i to je naš, ali i njihov najveći problem u poljoprivredi i baš zato moramo krenuti u nabavku opreme i sa modernizacijom. Na državi i resornim ministarstvima je da daju podršku i pruže pomoć mlekarima da se sa problemima izbore”, rekao je ministar Nedimović.

On je podsetio i da Nacionalna laboratorija za kontrolu mleka radi, ali i da očekuje da se od trećeg kvartala ove godine na svake dve nedelje uzorkuje mleko sa svake farme na teritoriji Srbije.

Ministar Pašalić je na početku svog obraćanja istakao dobru saradnju mlekara sa obe strane Drine, ali i resornih ministarstava.

Prema njegovim rečima proizvodnja mleka u R. Srpskoj raste, ali je primetan trend opadanja broja farmi.

“U 2019. u Republici Srpskoj otkupljeno je oko 120 miliona litara mleka, što je za nekih tri miliona litara više nego u 2018. godini, a desetak miliona više nego u 2017. Godini, što znači da imamo trend porasta kada je u pitnju proizvodnja. Opada nam broj farmi, imamo oko 4.100 farmi, ali raste broj farmi koje imaju više grla. To je trend koji se dešava u svim zemljama u okruženju, pa tako i kod nas. Broj isporučilaca je sada zaustavljen, nekih 4.100, ali imamo blizu 28.000 muznih grla i taj broj raste“, rekao je Pašalić.

On je istakao da Vlada Republike Srpske i Ministarstvo na čijem je čelu podržavaju mlekarski sektor i da oko 50 odsto sredstava agrarnog budžeta izdavaja se za ovu granu poljoprivrede.

Na skupu je održana prezentacija i predstavljanje kompanija Imlek, Somboled, Patent i Komercijalne banka.

Možda Vam se svidi i