Sve o vakcini koju su primili Brnabić, Kisić i Kon

Od strane Ozon
0 komentar

Premijerka Ana Brnabić, ministarka za rad i socijalnu politiku Darija Kisić Tepavčević i epidemiolog Predrag Kon primili su jutros Fajzerovu vakcinu protiv koronavirusa. Evo šta znamo o toj vakcini do sada.

Vakcina se, kako je ranije za Nova.rs objasnio epidemiolog prof. dr Zoran Radovnaović, zasniva na novoj tehnologiji koja do sada nije korišćena u svetu.

Pošlo se od tzv. informacione RNK (ribonukleinske kiseline), što znači ne od oslabljenog ili ubijenog virusa, već od genetske šifre za sintezu belančevina koje su sastavni deo novog virusa korone. Organizam čoveka reaguje na unete, belančevine, kao na svaku stranu supstanciju, stvaranjem antitela” objasnio je profesor Radovanović u rubrici “Struka protiv korone” portala Nova.rs.

Prednost te vakcine, prema njegovim rečima je, što te belančevine, za razliku od virusa, ne mogu da se “prozle”, odnosno da se zadrže u organizmu, počnu da se razmnožavaju i tako dovedu do neželjenih dejstava.

“Strategija obuhvata vakcinacijom po preporukama Svetske zdravstvene organizacije je da se počne sa najrizičnijim grupama: ljudima preko 70 godina starosti i zdravstvenim radnicima intenzivne nege, i da se, kako pristižu nove doze vakcinišu ljudi preko 65 godina starosti sa pridruženim bolestima, pa onda mlađi od tog životnog doba, shodno rizicima za tešku formu bolesti” objasnila je dr Milošević.

You may also like