Suzavac i dimne bombe na granici sa Turskom. Vojska Srbije osposobljena da hermetički zatvori granice ukoliko se za to ukaže potreba.

Od strane Ozon
0 komentar

Suzavac i dimne bombe ispaljeni su danas preko turske granice sa Grčkom, što je nova eskalacija tenzija zbog migranata koji pokušavaju da uđu na teritoriju EU.

Novinar Rojtersa rekao je da su projektili ispaljeni sa turske teritorije prema grčkoj policiji preko granične ograde.

Grčka vojska i policija patroliraju graničnim pojasom nakon što je više hiljada migranata poslednjih dana pokušalo da pređe granicu. Njihove turske kolege patroliraju na suprotnoj strani.

Srbija

Evropska unija izašla je sa jednistvenim stavom i rekla “neće moći da bude ilegalnih ulazaka”.

Vojska Srbije spremna je da izvrši svako naređenje svog vrhovnog komandanta i u potpunosti je osposobljena da hermetički zatvori naše granice ukoliko se za to ukaže potreba, izjavio je danas ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Foto Ozon

“Pre izbijanja ove migrantske krize mi smo bili obaveštajno prisutni…U ovom trenutku, još uvek ima nekoliko hiljada migranata na grčko-turskoj granici, na reci Marici, i izgleda kao da je sve pod kontrolom, ali takva je situacija da može doći do sukoba bez ikakve najave”, rekao je ministar Vulin za Prvu.

On je naglasio da postoji stav da ukoliko bude procene da se migranti kreću neorganizovano, u većem broju, mi ćemo zatvoriti granicu.

„Onog momenta kada vrhovni komandant Vojske Srbije bude doneo procenu da je bezbednost naše zemlje ugrožena i da ćemo je na ovaj način braniti – mi smo spremni to i da uradimo. Poruka za sve građane je da Vlada Republike Srbije veoma vodi računa o svemu što se dešava, da je predsednik Srbije upoznat svakodnevno sa situacijom van granica naše zemlje i vodi računa o tome kako će se to odnositi prema našoj zemlji. Od 2015. godine do danas mi nismo napravili ni jedan pogrešan potez. Uspeli smo da pokažemo pred čitavim svetom da smo humani, ali i da smo organizovani i da štitimo svakodnevni način našeg života. I to ćemo i nastaviti”, poručio je Vulin.

On je naglasio i da je ovo prvi put da je Evropska unija izašla s jednistvenim stavom i rekla “neće moći da bude ilegalnih ulazaka”.

“To je nešto što ohrabruje i što mi u Srbiji pozdravljamo, jer će na taj način i nama biti lakše. Naš predsednik je uputio podršku grčkom narodu i grčkom rukovodstvu u njihovoj borbi da zaštite svoju zemlju i sve što se bude dešavalo na grčko – turskoj granici može da ima posledice i na Srbiju i na sve druge zemlje. Mi se spremamo za to”, naglasio je Vulin, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Ministar Vulin je podsetio da je Evropska unija prvi put rekla “ne želimo vas, nemojte pokušavati ilegalno da dolazite, postoji način kako se to radi”“.

Možda Vam se svidi i