SUMNJA NA KORONA VIRUS U ŠAPCU Muškarac koji se vratio sa Tajlanda pušten kući, drugi iz Milana ima povišenu temperaturu

Od strane Ozon
0 komentar

Jedan od dvojice muškaraca ostao je na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice „Dr Laza Lazarević“ u Šapcu, zbog sumnje da bi mogao biti zaraženi korona virusom, dok je drugi pušten kući.

Jedan hospitalizovani muškarac neko vreme boravio je na Tajlandu, a drugi se pre nekoliko dana vratio iz Milana u Italiji.

Kako je potvređno u šabačkoj bolnici, mušakarc koji je doputovao sa Tajlanda, nakon analiza je pušten kući, dok je putnik iz Milana zadžan, a njegove analize poslate su Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanovic Batut“ u Beogradu i uskoro se očekuju rezultati.

– U slučaju pacijenta koji je boravio na Tajlandu radi se o testiranju na grip u okviru redovnog nadzora, i u slučaju ovog pacijenta nije bilo sumnje na infekciju novim korona virusom. Kada je u pitanju osoba koja je boravila na području Severne Italije gde su registrovani oboleli, nakon povratka u zemlju, u skladu sa propisanim postupkom, a na osnovu kliničke slike i epidemioloških podataka, sprovodi se ispitivanje sumnje na infekciju novim korona virusom. Laboratorijske analize su u toku – rečeneo je u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Prilikom hospitalizacije, obojica muškaraca bila su smeštena u propisno opremljenim izolacionim jedinicama, gde medicinsko osoblje ulazi samo i isključivo prema proceduri i u skladu sa izdatim algoritmima, odnosno, uputstvima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

– Pozvani su epidemiolozi šabačkog Zavoda za javno zdravlje da uzmu uzorke materijala radi analiza na Institutu za virusologiju „Torlak“. Pacijenti nisu respiratorno ugroženi i nisu na kiseoniku, ali imaju siptome sezonskog gripa – kaže specijalista higijene dr Borka Kokanović iz republičke sanitarne inspekcije.

Putnik iz Milana ima temperaturu

Muškarci su izdvojeni jer dolaze sa označenih područja. Putnik na Tajland tamo je boravio u vreme dok nije bilo izolovanih slučajeva korona virusa, dok je putnik iz Milana dobio temperaturu, pa prema propisima, njegovo zdravstveno stanje mora biti praćeno i kontrolisano.

– Svi kojima je na bilo koji način ugroženo zdravlje moraju dodatno biti oprezni i pridržavati se saveta lekara. Ovo znači više pranja ruku, manje nepotrebnih socijalnih kontakata i dosta raznovrske ishrane bogate vitaminima, mineralima i proteinima – kaže dr Kokanović.

Doktorka Kokanović upozorava da sezonski grip isto kao i korona virus, ugrožava ljude koji se neuredno i loše hrane, trudnice, dojilje, malu decu i stariju populaciju. Takođe, ugrožene su i osobe izložene teškim terapijskim procedurama, poput onih koji su na citostaticima, ili oboleli od autoimunih bolesti.

Inače, Opšta bolnica u Šapcu, koja pored šabačkog kraja pokriva i deo Srema, odavno je sprovela sve pripreme neophodne za prijem većeg broja pacijenata. Opredeljeno je edukovano osoblje da se brine o potencijalnim obolelima, kao i dovoljna količina neophodnih lekova i drugog materijala.

Izvor Blic

You may also like