Stižu Srbi iz inostranstva: Sutra se „otvara“ karantin na Sajmu

Od strane Ozon
0 komentar

Pulmolog Branislav Nestorović izjavio je će sutra u 14 sati početi da radi objekat na Sajmu, budući da  dolaze avioni sa državljanima Srbije. 

Nestorović je objasnio da se putnici moraju testirati, pa će oni koji su pozitivni na korona virus ići tu u privremenu bolnicu, a oni koji su negativni idu kući uz obaveznu samoizolaciju.

„Mi smo se na sednici bavili pitanjem proširenog testiranja, jer je to napor za zdravstveni sistem. Cilj je da imamo 5.000 testova dnevno“, rekao je Nestorović za TV Prva.

Prethodno je generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović najavio da će sutra odleteti avion za Nemačku, a moguće i za Maltu po Srbe koji su tamo na radu.

Odalović je rekao da trenutno u 58 zemalja postoji evidencija svih naših državljana i dodao da su prioriteti vrlo jasno utvrđeni i poslati našim diplomatskim predstavništvima. Prioritet su, kaže, majke sa malom decom, trudnice, studenti, hronični bolesnici, sezonski radnici.

Naveo je da je evidentirano više od 6.000 ljudi, koji su se obratili našim diplomatskim predstavništvima.

„Valjevo je ostalo kao problem, videćemo kako se situacija razvija“, rekao je on i dodao da je Niš, koji je bio temprirana bomba, sada sređen.

„Beorad je potencijalno problem i ponovo bih apelovao na građane da poštuju mere. Mi smo u trećoj nedelji epidemije, za sada se držimo dobro sa osamdesetak ljudi dnevno“, što nije veliki broj, rekao je Nestorović.

„Zdravstveni sistem se za sada dobro nosi, a pokušaćemo jedan broj lakših pacijenata iz „Dragiše Mišović“ da prebacimo na Sajam, da ne opterećujemo Zemunsku bolnicu„, kazao je Nestrović.

Mondo

You may also like