Šta se zna o novom soju korona virusa koji se širi Velikom Britanijom

Od strane Ozon
0 komentar

Dok evropske zemlje uvode zabrane putovanja za Veliku Britaniju, pojavljuju se prva saznanja o infekciji novog soja korona virusa, koja se proširila na jugu Engleske, prenosi Radio slobodna Evropa pisanje britanskih i američkih medija.
Šta se zna o novom soju korona virusa koji se širi Velikom Britanijom
Britanski medicinski stručnjaci su rekli da nema dokaza da je novi oblik virusa smrtonosniji ili da će drugačije reagovati na postojeće vakcine, ali da se pokazalo da je 70 posto prenosiviji, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Velika Britanija je u nedelju 20. decembra dostigla rekord po broju zaraženih sa 35.928 novih slučajeva.

Mutacije virusa su uobičajene i mnoge nemaju uticaja na brzinu širenja i težinu simptoma, ali je sada pitanje da li mutacija korona virusa nazvana VUI-202012/01 spada u tu kategoriju i da li predstavlja uvećani zdravstveni rizik ili je za ubrzano širenje na jugu Engleske odgovorno ignorisanje restriktivnih mera.

VUI – 202012/01 je varijanta SARS-CoV-2, virusa koji izaziva bolest COVID-19 i prvi put je detektovan u Velikoj Britaniji u oktobru 2020. sa uzorka koji je uzet tokom septembra.

Met Henkok (Matt Hancock), britanski sekretar zdravstva, je rekao da novi soj virusa, koji se širi brže od drugih varijanti nije opasniji, ali da se mora staviti pod kontrolu.

„Jedini način na koji to možete učiniti je ograničavanjem socijalnih kontakata i u osnovi, posebno u područjima sa visokim brojem zaraženih, svi treba da se ponašaju kao da možda imaju virus i to je način na koji možemo to staviti pod kontrolu i zaštititi ljude“, rekao je Henkok u nedelju, prenosi Si-En-En (CNN).


Nove analize će uključivati uzgajanje novog soja virusa u laboratorijama, proučavanje njegove reakcije na antitiela i testiranje njegove unakrsne reakcije sa COVID-19 vakcinama.

Pored toga, zdravstveni službenici sada sprovode nasumično sekvencioniranje uzoraka iz pozitivnih slučajeva širom Velike Britanije kako bi istražili njegovo širenje i izgradili regionalne mape njegove prevalencije odnosno broja svih slučajeva bolesti kod određenog stanovništva u određenom periodu. Za ovaj posao će trebati najmanje dvije sedmice, piše britanski Gardijan (The Guardian).

Pojava nove varijante jeste alarmantna – iako, treba napomenuti da je bilo nekoliko prethodnih mutacija kovid-19. Tokom novembra, danska vlada odstranila je milione kuna nerc nakon što se utvrdilo da su stotine slučajeva kovid-19 povezane s varijantama Sars-CoV-2 koje je nosila ova životinja.

U oktobru su analize sugerisale da se varijanta korona virusa koja je potekla od španskih poljoprivrednih radnika brzo proširila Evropom i činila većinu slučajeva u Velikoj Britaniji.

Ni u jednom od ova dva slučaja nije utvrđeno da su ove varijante povećale prenos bolesti. Međutim, sada je jasno da to nije slučaj za varijantu VUI-202012/01. Ono što naučnici sada moraju da reše je pitanje uticaja nove varijante – posebno hoće li ona dovesti do povećanja slučajeva teških oboljenja od kovid-19.

Drugo veliko pitanje je hoće li nova varijanta moći da zaobiđe zaštitu koju nude vakcine protiv kovida-19 koje se sada primjenjuju širom Britanije.

Tri su faktora zbog kojih VUI–202012/01 varijanta SARS-CoV-2 privlači pažnju, a kojima se objašnjava mogućnost lakšeg širenja virusa, pojašnjava Bi-Bi-Si: brzo menja druge varijante virusa, ima mutacije koje utiču na delove virusa koje su kako se čini važne i neke od tih mutacija već su se pokazale u laboratorijama, a pokazuju povećanu sposobnost virusa da zarazi druge ćelije.


Međutim, ništa nije apsolutnu sigurno. Novi sojevi mogu postati češći jednostavnim boravkom na pravom mestu u pravo vrijeme – poput Londona, koji je donedavno bio na stepenu dva u restriktivnim merama što je značilo između ostalog da su neesencijalne prodavnice mogle biti otvorene, kao i frizerski saloni, verski objekti, ugostiteljski objekti koji su radili sa skraćenim vremenom do 23 sata.

„Laboratorijski eksperimenti su potrebni, ali da li želite da čekate nekoliko sedmica ili meseci kako biste viđeli rezultate i poduzeli mjere kojim se ograničava širenje? Vjerovatno ne u ovim okolnostima“, rekao je za Bi-Bi-Si profesor Nik Loman (Nick) iz konzorcijuma Kovid-19 dženomiks Ju-Kej (COVID-19 Genomics UK).

Ipak, stručnjaci Evropske unije došli su do zaključka da su trenutne vakcine protiv korona virusa efikasne i za novi soj virusa koji se pojavio u Velikoj Britaniji, saopštila je juče nemačka vlada.

Britanska vladina savetodavna grupa za kovid -19 je upozorila da je novi soj „stvarni razlog za zabrinutost“ i pozvala na hitnu akciju.

Na Tviteru je Džeremi Farar (Jeremy Farrar), britanski medicinsti istraživač i direktor Velkam trasta (Wellcome Trust) napisao da vlada ima puno pravo da deluje odmah jer „više prenosa znači više ljudi u bolnicama i tragičnih smrti … a to takođe daje virusu više prilika da mutira i izjegne uticaj tretmana i vakcine“.

Kao i kod drugih novih varijanti ili sojeva virusa koji uzrokuju bolest kovid-19 i ovaj novi nosi genetski otisak koji olakšava praćenje, a slučajno je i onaj koji je sada uobičajen, piše Si-En-En. To ne znači da je mutacija olakšala njegovo širenje, niti nužno znači da je ova varijacija virusa opasnija.

Varijanta VUI – 202012/01 je neuobičajeno visoko mutirana, a najverovatnije objašnjenje je da je potekla iz pacijenata sa oslabljenim imunim sistemom koji nisu mogli da pobede virus. Njihova tela postala su uzgajališta mutacije virusa, zaključuje Bi-Bi-Si.

Nakon što je utvrđeno da se novi soj korona virus brzo širi u Londonu i na jugu Engleske, britanski premijer Boris Džonson (Johnson) je u subotu, 19. decembra predstavio nove restriktivne mere za ta područja, poništavajući planiranu relaksaciju pravila za Božić.
Nova varijanta se može pronaći širom Ujedinjenog Kraljevstva, osim u Severnoj Irskoj, ali je daleko najzastupljenija u Londonu i na jugoistoku Engleske.

Novi soj virusa već je prisutan i u drugim državama. Podaci pokazuju da su u Danskoj, Australiji i Holandiji registrovani slučajevi uvezeni iz Britanije.

Italijanske vlasti saopštile su juče da su otkrile prvi slučaj zaraze novim sojem korona virusa, koji se pojavio u Velikoj Britaniji.


Zabranu letova uvele su Francuska, Nemačka, Italija, Holandija, Belgija, Austrija, Irska i Bugarska, a Hrvatska je proglasila 48-časovnu suspenziju, preneo je AP.

Belgija i Holandija su u nedelju, 20. decembra odlučile da zabrane letove iz Velike Britanije, kao i Nemačka u pokušaju da se zaštite od novog soja korona virusa koji je „izvan kontrole“, kako je u nedelju rekao britanski sekretar zdravstva Met Henkok.

Irska, Francuska i Belgija takođe uvode restrikcije putovanja sa Velikom Britanijom, a Evropska unija (EU) za danas je zakazala sastanak na kojem treba da se odluči o koordinisanom odgovoru na novonastalu situaciju u vezi mutacije korona virusa.

Kako je preneo Gardijan, Češka je uvela striktnu meru karantina za sve putnike koji stižu iz Velike Britanije i, kao i Rumunija, najavila skoru zabranu za sve letove sa njihove teritorije, dok je vlada Švedske saopštila da će uvesti putne restrikcije prema Velikoj Britaniji.


Velika Britanija je ukazala Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO/WHO) da se nova vrsta brže širi, navodeći da je oko 60 odsto zaraženih u Londonu.

Svetska zdravstvena organizacija kaže da je ista mutacija otkrivena i u Holandiji, Danskoj i Australiji, ali i Italiji.

Doktorka Ketrin Smolvud (Catherine Smallwood) iz SZO za Evropu rekla je da je do 20. decembra broj tih slučajeva bio mali, devet u Danskoj i po jedan u Holandiji i Australiji.

Ali, rekla je Smolvud da su i druge zemlje obavestile SZO o drugim varijantama korona virusa „koje takođe nose neke od genetskih promjena viđenih u novom soju iz Velike Britanije“.

Ambasadori zemalja Evropske unije (EU) danas će u Briselu održati sastanak o novom ograničenju kretanja zbog pojave novog soja korona virusa u Velikoj Britaniji.

Danas

Možda Vam se svidi i