Sremska Mitrovica: Tribina „Srpski borac na Sremskom frontu“ održana u Gradskoj kući

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Tribina na temu srpskih boraca iz perioda Drugog svetskog rata.- Sremskog fronta, održana je danas u Gradskoj kući Sremske Mitrovice.

Projekat „Srpski borac na Sremskom frontu“, realizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva za boračka pitanja i Ministarstva odbrane, uz pomoć opštine Sremska Mitrovica, a realizuje ga Savez udruženja boraca Srbije čiji su osnivači 72. specijalna brigada, 63. padobranska brigada, veterani Žandarmerije i veterani JSO.

“Ovo je izuzetno važna tema iz naše istorije, u borbi za slobodu u Drugom svetskom ratu. Na tribini se govori o mobilizaciji boraca, njihovoj obuci, delovanju, doprinosu u borbi, o gubicima itd. Uz refleksiju na današnje odnosno neka buduća stanja”, rekao je zamenik gradonačelnice Sremske Mitrovice Petar Samardžić, koji je u ime Grada dočekao učesnike tribine.

Članovi Saveza udruženja boraca Srbije pokrenuli su projekat pod nazivom “Srpski borac na Sremskom frontu”.

“Iako je Sremski front malo problematičan i kreće se od stava da je to najveća bitka i najveća pobeda JNA u Drugom svetskom ratu, od stava da je ova ratna operacija bila veliko stradanje za neobučenu srpsku mladež, mi u SUBS bežeći od tih podela, ostavljajući da istoričari reše pitanje suštine Sremskog fronta, mi analiziramo Srpskog boraca, kako je mobilisan, kakva je bila obuka delovanje, doprinos u borbi, o gubicima….na osnovu iskustva Sremskog fronta i činjenice da pred Srbijom postoje ozbiljni bezbednosni rizici, kažemo državi da je vreme da se vrati redovno služenje vojnog roka. Da nam se više nikada ne desi da izvodimo obuku na frontu, već da imamo pripremljene jedinice za ratnu vojsku. U kom trajanju i na koji način o tome neka odlučuju drugi profesionalni državni organi, ali nedopustivo je da ratnu armiju čine trećepozivci, što mi danas imamo“, rekao je general mr Milorad Stupar, predsednik SUBS i jedan od učesnika tribine.

R. Bodirogić

Sremski front

Ni 75 godina kasnije nema pouzdanih podataka o dešavanjima u sremskoj ravnici od 21. oktobra 1944. do 13. aprila 1945. godine. Borbe na Sremskom frontu vođene su 172 dana. Na tom bojištu sudarilo se oko 250.000 vojnika, a na strani Jugoslovenske armije u jednom periodu učestvovale su jedinice Crvene i Bugarske armije, kao i brigada „Italija“.

Foto Wikipedia

Većinu sastava 11 partizanskih divizija koje su ratovale na Sremskom frontu činili su 18-godišnji srpski regruti, a bilo je i mlađih, koji su mobilisani po propisima Kraljevine Jugoslavije, u jesen 1944. i početkom 1945. godine.

Njihova obuka trajala je sedam do deset dana, posle čega su poslati u rat.

Dok partizanska istoriografija ističe da je ova operacija protiv Nemaca bila nužna, istoričari su, analizirajući arhivske podake (Izveštaj štaba 21. Divizije od 4. novembra 1944. godine), došli do zaključaka da je strateški plan borbe bio loše postavljen, da su na front poslati neobučeni vojnici i bez adekvatnog naoružanja.

Tačan broj poginulih u proboju Sremskog fronta ni danas nije utvrđen. Prema jednom izvoru stradalo je oko 15.000, a prema drugom 30.000.

Ozbiljne strateške posleratne analize pokazuju da je u svim neprijateljskim ofanzivama tokom Drugog svetskog rata na teritoriji Jugoslavije poginulo je manje ljudi na srpskoj strani, nego što je poginulo samo na Sremskom frontu.

You may also like