Sremska Mitrovica: Šta očekuje ugostitelje u 2021 godini

Od strane Ozon
0 komentar

Mere za pomoć privrednicima.

Grad Sremska Mitrovica je umanjio zakupnine onima koji u poslovnom prostoru koji pripada Gradu obavljaju ugostiteljsku, delatnost.

Paket mera koji je prihvaćen odnosi se i na jednokratnu pomoć kafićima, restoranima i svečanim salama, subvencionisanje opremanja zimskih bašta, kao i subvencionisanje kamata na kratkoročne kredite.
Prema rečima zamenika gradonačelnice Petra Samardžića, na prethodnoj sednici Skupštine grada usvojen je budžet za 2021. godinu, u okviru kojeg je blizu 24 miliona dinara usmereno kroz različite ekonomske mere na oporavak privrednih subjekata koji se bave ugostiteljskim delatnostima.

“Sa nekim merama se krenulo još letos, tokom proglašenja vanrednog stanja, a nastavljaju se i tokom trenutne vanredne situacije”, rekao je Samardžić. Zakupci poslovnog prostora u javnoj svojini Grada Sremska Mitrovica u kojima se obavlja ugostiteljska delatnost, oslobođeni su obaveze plaćanja dela zakupnine u iznosu od 80% utvrđene zakupnine. Takođe, korisnici javnih površina na teritoriji Sremske Mitrovice na kojima se postavljaju letnje (i zimske) bašte, oslobođeni su obaveze plaćanja naknade u intezitetu od 100%, zaključno sa 1.aprilom 2021.godine. Ovo obezbeđuje značajne uštede ugostiteljima kojiu sklopu svojih objekata imaju postavljene bašte.

Da podsetimo, ugostiteljstvo je jedan od sektora najteže pogođenih korona-krizom, a lošije poslovanje kafića, klubova i restorana negativno je delovalo i na poslovanje drugih sektora, poput proizvodnje pića.

Krizni štab je danas doneo odluku, a koju je prosledio Vladi Srbije na usvajanje, da radno vreme svih ugostitljskih objekata, uslužnih delatnosti, tržnih centara, prodavnica, bude produženo do 20 časova radnim danima.

Današnja odluka Krznog štaba treba da bude usvojena na Vladi Srbije koliko već danas, tako da bi ove nove, relaksirane mere trebalo da važe od sutra.

Za petak je zakazana nova sednica Kriznog štaba na kojoj ćemo da vidimo da li ćemo produžiti, promeniti ili dopuniti nove mere koje su danas usvojene na sednici Kriznog štaba.

Možda Vam se svidi i