Građani su ipak našli način kako da proslave 1.maj, potražnja je neverovatna.

S obzirom da je Vlada Srbije donela odluku da policijski čas za prvomajske praznike traje od četvrtka, 30. aprila u 18 časova do ponedeljka, 4. maja u 5 časova ujutru, jasno je da tradicionalnog roštiljanja neće biti.

Međutim, građani Srbije su našli način da im praznik ne propadne. Naime, potražnja za vikendicama i kućama sa dvorištem drastično je skočila, a ovog vikenda nas očekuje kulminacija u begu iz gradova.

Na Fruškoj gori, Kosmaju ili Divčibarama već se teže nalazi smeštaj, a da je cena ispod 50 evra po danu za čitavu kuću.

Na ovim mestima mogu se naći i prostrane kuće sa bazenima i raznim dodatnim sadržajima, pa se cene takvih više hacijendi nego vikendica kreću od 100 do čak 300 evra po danu.

Slična je situacija i na tradicionalnim turističkim destinacijama poput Zlatibora, Kopaonika ili Zlatara.

„Mogu vam reći da je sve popunjeno vikendima, nemamo mesta. Za Prvi maj smo već izdali vikendicu. Uglavnom dolaze četvoročlane porodice iz Beograda. Sve vikendice u ovom naselju su iznajmljene za praznike. Priroda je predivna, a opet kuće nisu toliko skupe, od 20, 30 do 40 evra po danu – rekl Jelena iz vikend naselja Bezdan za „Kurir“.

Čerević, Banoštor, Vrdnik, Čurug, Čortanovci i druga manja mesta postala su tako neka od najtraženijih u našoj zemlji.

Naći smeštaj u planinama i gorama Srbije trenutno podrazumeva i potragu od nekoliko dana.

Trgovci nekretninama kažu da je cena iznajmljivanja vikendica na Fruškoj gori i Kosmaju na nekim mestima skočila i za 50 do 80 odsto.

„Dobar deo vikendica ovde se prodaje godinama, ali niko neće da ih kupi, a ljudi opet neće da ih daju za 10.000 evra koliko realno vrede. Ali mi se brzo snađemo, mnogi su ih malo preuredili i već mesec dana imaju dobar izvor zarade. Kod mene je jedna ruska porodica iznajmila vikendicu na dva meseca“, kaže Dejan iz Vrdnika.

Roditelji koji mogu da rade od kuće shvatili su koliko im je dvorište dragoceno zbog dece, ali i ljubimaca. Deca nastavu prate preko interneta, pa nisu vezana za grad, a i u kada se čovek makne iz urbanih središta nema više ni dosadne, a sada i opasne gužve i redova.

Mondo

You may also like