Šest godina od majskih poplava

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Simboličnom šetnjom duž rekonstruisanog dela savskog keja koji ponosno nosi naziv “Šetalište Slavka Dubljevića” u Sremskoj Mitrovici danas je obeležena šesta godišnjica odbrane grada od poplava.

Obeležavanju su prisustvovali svi članovi tadašnjeg Štaba za vanredne situacije na čelu sa Branislavom Nedimovićem, nekadašnjim gradonačelnikom Sremske Mitrovice i komadantom Štaba, a sada ministrom u Vladi Republike Srbije i sadašnjim gradonačelnikom Vladimirom Sanaderom.

Gradonačelnik Vladimir Sanader ponovo se zahvalio svima koji su pomogli u odbrani Sremske Mitrovice i njenih sela od poplava.

„Hvala što ste danas izdvojili vreme da dođete ovde, na naš predivan kej, hvala porodici Dubljević, drugovima i prijateljima Slavka Dubljevića, ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću i komandantu Štaba iz 2014. godine, medijima i svim prijateljima koji su sa nama, te 2014. godine branili grad od velike vode. Bilo je zaista teško pogotovo 16. i 17. maja kada je vodostaj bio 863 cm i nikad do tada zabeležen u našem gradu. Sigurno je da su svi oni koji su došli da brane Grad Sremsku Mitrovicu, kako iz samog grada, tako i svih gradova Srbije, pa čak iz inostranstva, najzaslužniji što mi danas živimo isto kao što smo živeli i pre tih visokih voda. Njima takođe dugujemo večnu zahvalnost, na njihovom požrtvovanju i odricanju za te dane. Te 2014. godine, pre svega, komadant Štaba, danas ministar Nedimović shvatio je da se mora preduzeti mnogo toga kako bi se grad u narednom periodu zaštitio od visokih voda. Zajedno sa njim na tom zadatku bio je Slavko Dubljević, tu smo bili i mi da malo pomognemo ali najveći deo posla u stvari izneo je upravo Slavko Dubljević koji je svojom idejom, projektom i svojim angažovanjem doprineo da danas imamo kilometar i 50 m zaista najsavremenije opreme za odbranu od poplava. To su mobilni paneli koji su postavljeni samo danas duž nasipa zbog obeležavanja današnjeg dana. Danas smo ovaj najlepši deo keja proglasili za Šetalište Slavka Dubljevića. Ubrzo  ćemo postaviti još jednu tablu koja će biti simbol zahvalnosti svima onima koji su se borili za odbranu od poplava 2014. godine”,rekao je Sanader.

Obeležavanju godišnjice velike odbrane od poplava koja je sigurno najznačajnija u istoriji Grada Sremska Mitrovica prisustvovali su i članovi porodice Slavka Dubljevića.  

„Kao ćerka Slavka Dubljevića bila sam veoma upućena u njegov život, karijeru, njegov trud, rad, požrtvovanje, posvećenost celog života vodoprivredi i zaštititi od poplava.Mi smo zahvalni što je Grad prepoznao njegov doprinos opštem dobru i što je na predlog ministra Nedimovića dato ime ovom šetalištu po njemu, čime su mu odali zahvalnost i počast. Vrlo smo ponosni na njega i ponosni smo na to što grad danas poseduje ovako moderan sistem za odbranu od poplava koji poseduju najsavremeniji gradovi Evrope, a nama jedino na kraju ostaje, samo da se nadamo da nikad nećemo biti u prilici da taj sistem i upotrebimo”, rekla je Aleksandra Nikić, kćerka Slavka Dubljevića.

Podsećanja radi, vanredna situacija zvanično je za teritoriju cele Srbije proglašena 15. maja 2014. godine. Sava je rasla, nivo vode se podigao iznad ikada zapamćenog i 17. maja u večernjim satima nivo reke Save kod Sremske Mitrovice dostigao je do tada nezabeleženih 863 cm. Ubrzo je počela evakuacija stanovništva iz dela samog grada uz reku, ali i iz Mačvanske Mitrovice i Laćarka.

U Gradu Sremska Mitrovica vanredna situacija je bila na snazi do 2. juna kada je procenjeno da opasnost od poplava više ne postoji.

Možda Vam se svidi i