Rođena prva beba u mitrovačkom porodilištu

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Prva beba u 2020. godini u porodilištu Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici rođen je 1. januara u 02:45 časova. Reč je o devojčici teškoj 3.900 g, dugačkoj 51cm, koju je rodila Vesna Ninković iz Jaska (opština Irig).

Prva beba sa teritorije Grada Sremska Mitrovica koja je rođena u ovoj godini je mala Teodora. Ona je rođena 3. januara u 2 sata posle ponoći. Teodoru je na svet donela Aleksandra Bosančić iz Laćarka, a rođena je sa 3.280 g i 48 cm.

“Danas smo ovde jednim zaista lepim povodom, kao i svake godine Grad Sremska Mitrovica daruje prvorođenu bebu sa teritorije našeg grad. Posebno mi je zadovoljstvo s obzirom da smo darivali bebu koja je treće dete u parodici. Lokalna samouprava i Republika Srbija pokušavaju da kroz niz mera koje preduzimamo poboljšamo naš prirodni priraštaj. Današnjim dolaskom u porodilište želeli smo da pokažemo koliko je taj segment važan za nas, jer bez beba mi nemamo budućnost”, rekao je prilikom posete gradonačelnik Sanader.

Načelnik Vojislav Mirnić kratko je podsetio na neke od mera pronatalitetne politike.

“Grad Sremska Mitrovica je i za 2020. godinu opredelio sredstva za roditeljski dodatak za prvorođene bebe. Reč je o ukupnom iznosu od 10 miliona dinara, odnosno po 30.000 dinara za svaku prvorođenu bebu na teritoriji našeg grada. Ovo je jedna od mera pronatalitetne politike koju grad sprovodi, a pored nje hteo bih da podsetim da Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom predviđa sredstva u iznosu od 105.000 dinara za prvorođeno dete, zatim za drugorođeno dete 24 rate po 10.000 dinara, a za treće i četvrto dete 12.000, odnosno 18.000 dinara u narednih deset godina. Lično smatram da su ovo dobre mere pronatalitetne politike i verujem da će doprineti porastu populacije”, rekao je načelnik Mirnić.

On je izneo i podatak da je na teritoriji grada u prethodnoj godini rođeno 309 beba koje su bile prva deca svojim roditeljima.

„Porodilište Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici i ove godine ima zadovoljstvo da ugosti gradonačelnika Sanadera sa saradnicima i direktora ustanove dr Živka Vrcelja. Ovom prilikom želeo bih da istaknem da Republika Srbija, Pokrajina Vojvodina, Grad Sremska Mitrovica i rukovodstvo Opšte bolnice redovno prate porodilište u svojim aktivnostima, tako da je ono uvek lepo okrečeno, čisto, uredno i spremno čeka naše buduće mame. Takođe, želeo bih da izrazim žaljenje zato što je broj porođaja u prošloj godini u odnosu na 2018. godinu bio značajno manji, tako da smo ukupno imali 119 beba manje. U 2019. godini rođeno je 1.383 beba, od toga 700 muških i 683 ženske bebe. Imali smo 19 blizanaca i jednu trudnoću koja se završila rođenjem trojki”, rekao je dr Dragan Malobabić.

On je izneo podatak koji govori da je prvorotka u Sremu sada već starija od 29 godina.

“Poručio bih sugrađankama da karijera i sve ostalo što prati karijeru nije najbitnija stvar u životu i apelovao bih na njih da se što ranije opredeljuju za rađanje, dok je njihovo telo, odnosno organizam mlad. Za ktaj poželo bih da se broj porođaja ove, vratiti bar na nivo iz 2018. godine”, reči su dr Malobabića.

Možda Vam se svidi i