Roditelji biraju jedan od četiri modela rada: I vrtići nude onlajn nastavu

Od strane Ozon
0 komentar

Onima koji ne žele ili ne mogu da decu šalju u predškolsku ustanovu vaspitači će slati ideje kako da edukuju decu kod kuće

Kako će od septembra biti organizovan rad u vrtićima odlučiće roditelji mališana, kojima su beogradske predškolske ustanove uputile anketu s pitanjem da se opredele za jedan od četiri ponuđena modela nastave, među kojima je i nastava na daljinu.

Roditelji biraju da li će njihova deca provesti u vrtiću ceo dan ili pola dana, dok je onima koji ne žele ili ne mogu da šalju decu u vrtić ponuđena opcija onlajn nastave poput one iz prvog talasa korone, kad su vaspitači na Vajber grupama slali roditeljima kreativne ideje za edukacuju mališana. Roditelji mogu da biraju i kombinovani model nastave, a koliko će mališana ići u vrtić, odnosno koliko njih će ostati kod kuće biće poznato do kraja ove sedmice kad se sumiraju rezultati ankete.

Modeli nastave

 Roditeljima su ponuđena četiri modela: boravak u celodnevnom trajanju, boravak u poludnevnom trajanju koji podrazumeva četiri sata za predškolske grupe, a u opciji su i vidovi onlajn podrške, kao i kombinovani oblik rada koji se odnosi na naizmeničan boravak u vrtiću u kombinaciji sa onlajn podrškom vaspitača – citirala je za Kurir poruku iz vrtića M. I. iz Beograda, majka jednog mališana. Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak potvrdio je da će se roditeljima koji i dalje ne žele da šalju decu u vrtić omogućiti i onlajn podrška vaspitača, ali da se vrtići spremaju za dolazak velikog broja dece.

Manje dece dolazi

– Vrtići će biti na raspolaganju roditeljima na više načina u zavisnosti od njihovih potreba, ali je najvažnija poruka da će mališani biti bezbedni. U vrtićima nije bilo relaksacije zaštitnih mera od početka epidemije i neće ih ni biti. Tokom leta dolaznost je bila mala, ispod 20 odsto, u septembru će se sigurno povećati, ali i dalje ne očekujemo uobičajeni broj za septembar u redovnim okolnostima – rekao je Gak.

Činjenice / Ponuđeni modeli 

– Boravak u celodnevnom trajanju

– Boravak u poludnevnom trajanju (četiri sata za predskolške grupe)

– Vidovi onlajn podrške

– Kombinovani oblik rada (naizmeničan boravak u vrtiću i onlajn podrška)

Činjenice / Mere prevencije u vrtićima 

– Roditelj ostavlja dete vaspitaču na ulazu u vrtić

– Na ulazu se obavezno deci meri temperatura

– Na ulazu se dezinfikuju ruke

– Provetaravaju se prostorije

– Detaljno se dezinfikuju igračke i sve površine

– Deca provode više vremena na otvorenom kad god je to moguće

– Sa decom se razgovara o celoj situaciji

Kurir

You may also like