Raste broj zaraženih, UN upozorava

Od strane Ozon
0 komentar

Svet- Broj obolelih od koronavirusa u svetu i dalje raste, trenutno je zaraženo više od 911.000 ljudi, preminulo je više od 45.000, dok se oporavilo nešto više od 191.000 obolelih. SAD, Španija i Italija se nalaze u vrhu liste zemalja koje se nose s najtežom situacijom. Broj zaraženih najbrže raste u Sjedinjenim Državama, gde je potvrđeno preko 203.000 zaraženih, a preminulo je više od 4.400 ljudi.

Printscreen arcgis.com

Iako je i dalje žarište pandemije, Italija je na putu oporavka – zvaničnici saopštavaju da su mere izolacije počele da daju ohrabrujuće rezultate.

„Prve pozitivne signale koje vidimo u poslednjim satima ne možemo odmah da uzmemo kako konačne signale. Podaci i statističke pojekcije eksperata pokazuju da smo na pravom putu i da drastične mere koje smo preduzeli počinju da daju rezultat, izjavio je ministar zdravlja Italije Roberto Speranca.

Druga zemlja po broju žrtava korone, sa više od 9.000 mrtvih je Španija. Nedaleko od Barselone, vojska ubrzano gradi bolnicu. Očekuje se da objekat sa 240 kreveta bude završen do 10. aprila.

U poljsku bolnicu pretvoren je i deo čuvenog njujorškog Central parka. Instrumenti za pružanje intenzivne nege smešteni su u šatore. SAD mogu da postanu novi epicentar pandemije, a predsednik SAD Donald Tramp je zatražio od gradjana da se pripreme na „veoma bolne“ sedmice koje predstoje.

U Londonu – veliki izložbeni prostor namenjen svetskim sajmovima – pretvoren je u karantin-bolnicu. To je samo jedna od lokacija u Londonu koja je promenila namenu – u Velikoj Britaniji obolelo je oko 30.000 ljudi, među njima i britanski premijer Boris Džonson.

Princ od Velsa saopštio je javnosti da se uspešno izlečio od koronavirusa, nakon što je novi test pokazao da je negativan na koronavirus.

„Nedavno sam prošao kroz proces borbe sa koronavirusom – na sreću, sa relativno blagim simptomima. Sada sam sa druge strane bolesti, ali i dalje se držim društvene distance i socijalne izolacije. Niko od nas ne zna kada će se sve ovo završiti, ali završiće se. Do tada, pokušajmo da živimo sa nadom, sa verom u sebe i u druge, i da se radujemo boljim danima koji dolaze“, kazao je princ Čarls.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ocenio je pandemiju kao najveći izazov za svet još od Drugog svetskog rata. Najteže posledice trpeće najsiromašniji.

„Koronavirus će oslabiti nacionalne zdravstvene kapacitete, i ostaviti milione dece zaražene boginjama, malarijom i mnogim drugim smrtonosnim bolestima“, kazao je predstavnik UNICEF-a u Kongu Eduard Begbeder.

UN upozorava i na opasnost od „nestašica hrane“, dok se pad beleži i na svestkim berzama. Za to vreme, novi satelitski snimci pokazuju da se zagađenje vazduha u urbanim regijama Evrope smanjilo, tokom sprovođenja mera samoizolacije.

N1info

You may also like