Radovi vredni 100 miliona dinara

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Rekonstrukcija ulice Mačvanski kej u Mačvanskoj Mitrovici najavljena je još prošle godine, a u sredu, 20. februara su i zvanično startovali radovi na realizaciji ovog projekta.

Rekonstrukcija će podrazumevati uklanjanje trotoara, zatim zamenu vodovodne instalacije, postavljanje gasne instalacije i atmosferske kanalizacije. Nakon tih radova će biti urađen potpuno novi trotoar, kao i sama saobraćajnica. Projektom je predviđeno da radovi budu izvedeni u delu ulice od broja 145 do 190, sukcesivno u to iz pravca Zasavice prema centru Mačvanske Mitrovice.

Početak radova obišli su predstavnici grada, javnih preduzeća uključenih u projekat i mesne zajednice ovog mačvanskog naseljenog mesta.

Načelnik Miroslav Jokić

„Grad Sremska Mitrovica uz podršku Vlade Republike Srbije, Javnog preduzeća „Putevi Srbije“ i u 2020. godini nastavlja sa rekonstrukcijom saobraćajne infrastrukture na teritoriji svoje opštine. Danas smo započeli rekonstrukciju ključne saobraćajnice u Mačvanskoj Mitrovici. Prvi radovi koji će ovde biti izvedeni podrazumevaće uklanjanje trotoara kako bi se omogućio pristup našim javnim preduzećima – JKP „Vodovod“ i JP „Srem – gas“ da započnu svoje radove, na rekonstrukciji, odnosno izgradnji svojih distributivnih mreža, a tek nakon toga će se pristupiti i radovima na rekostrukciji same saobraćajnice“, rekao je načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove i imovinu Miroslav Jokić.

On je istakao da radovi u ulici Mačvanski kej predstavljaju svojevrstan nastavak radova koji su uspešno okončani prošle godine, a to je rekonstrukcija saobraćajnice koja spaja Mačvansku Mitrovicu i Zasavicu II.

„Zahvaljujući predviđenim radovima dobićemo jednu savremenu, modernu i pre svega bezbednu saobraćajnicu“, rekao je Jokić.

Načelnik je dodao da je vrednost projekta, odnosno investicije oko 100 miliona dinara i da je finansiran od strane JP „Putevi Srbije“.

Javno komunalno preduzeće „Vodovod“ u okviru ovih radova pristupiće rekonstrukciji svoje distributivne mreže u dužini od 1,5 kilometara. U pojedinim delovima ulice biće povećan prečnik vodovodnih cevi kako bi snabdevanje vodom u ovom delu naseljenog mesta bilo što kvalitetnije.

Borislav Babić

 „Uvek gledamo da ispratimo sa radovima Grad Sremsku Mitrovicu i rekonstrukcija ulice Mačvanski kej je za nas dobra prilika da zamenimo sopstvenu mrežu, prilika koju smo odlučili da iskoristimo. Iz Mačvanske Mitrovice vod ide prema Salašu i Noćaju, a zbog činjenice da se sve veći broj domaćinstava priključuje na vodovodnu mrežu, može doći do problema sa slabim pritiskom u pomenutim mestima. Kako se to ne bi dešavalo, a i sa ciljem da cevi koje su dotrajale zamenimo novim priključili smo se projektu“, rekao je direktor „Vodovoda“ Borislav Babić.

Procenjena vrednost radova koje će izvesti Javno preduzeće „Vodovod“ je oko 10 miliona dinara.

Pored radova na vodovodnoj distributivnoj mreži „Srem – gas“ će pristupitu izgradnji sopstvene mreže, s obzirom da ona u ovom delu naselja nije postojala.

„Kao i „Vodovod“ Javno preduzeće „Srem – gas“ iz Sremske Mitrovice uvek je tu da podrži projekte lokalne samouprave, pa tako i ovaj put, jer zajedničkim snagama možemo da obavimo velike poslove i realizujemo značajne projekte. Planom i programom našeg preduzeća za 2020. godinu smo predvideli i izgradnju produžetaka distributivne gasne mreže, a samim tim i produžetak za rekonstruisan deo ulice Mačvanski kej. JP „Srem – gas“ će izvoditi radove na postavljanju svoje distributivne gasne mreže, ali isto tako uradićemo i polupriključke za sve objekte koji se na ovoj deonici nalaze. Na taj način ćemo sprečiti situaciju da kada ova ulica bude kompletno rekonstruisana ponovo dođe do njenog urušavanja zbog domaćinstava koja izraze želju da se priključe na našu mrežu, odnosno nećemo morati ništa da rušimo, niti da sečemo trotoar“, rekla je Danica Nedić, direktorica „Srem – gasa“.

Nedić je dodala da se trenutno vrši anketa stanovnika ove ulice postoje li kod njih zainteresovanost za priključenje na gasnu mrežu.

„Svi oni koji već sada žele da se priključe na našu distributivu mrežu odmah će biti u mogućnosti da to i urade“, rekla je Nedić.

Za radove u ulici Mačvanski kej mitrovačko preduzeće za distribuciju gasa izdvojiće sredstva u visini od oko 3 miliona dinara.

Predsednik Mesne zajednice Mačvanska Mitrovica Miloš Kovač nije krio zadovoljstvo početkom radova i ističe da se na rekonstrukciju dugo čekalo.

„Nastavljamo sa uređenjem puta kroz Mačvansku Mitrovicu, ali ne samo puta, pa će se tako urediti još i vodovodna mreža, atmosferska kanalizacija, radiće se novi trotoari i gasna distributivna mreža. Ovo je jedna zaista kvalitetna investicija i iskren da budem, mislim da preko tri decenije nije izvršena rekonstrukcija ulice Mačvanski kej, bar ne ovog tipa. Godinama su se ovde samo udarne rupe krpile, a s obzirom na to da je ovo glavna saobraćajnica kroz mesto, i da je samim tim vrlo prometna pravo je vreme da se kompletno uredi“, kaže Kovač.

On dodaje da se predviđenim radovima ne dobija samo kvalitetan put kroz mesto, nego se povećava bezbednost učesnika u saobraćaju. Osim toga rešiće se još neki od problema stanovnika ove ulice.

„Izuzetno nam je bitno što ćemo rešiti i problem atmosferske kanalizacije, jer nakon padavina voda se zadržavala na putu, a prilikom prolaska vozila je prskala kuće koje su smeštene uz samu saobraćajnicu i tako pravila određenu štetu“, objašnjava predsednik i dodaje da su stanovnici ovog dela ulice imali problema i sa velikom frekfencijom kamiona koji su pored oštećenja na putu, usled težine tereta koji su prenosili pravili im oštećenja i na kućama. Te da veruje da će se sa rekonstrukcijom puta i ovaj problem rešiti, ili bar ublažiti.

Kovač napominje da će u toku radova u ovom delu Mačvanske Mitrovice biti otežan saobraćaj, ali da će put za saobraćaj biti zatvoren samo ukoliko to bude bilo preko potrebno. Meštani će svakako, napominje on, o tome biti redovno i na vreme obavešteni, kako putem signalizacije, tako i putem lokalnih medija.

 „Obratili smo se nadležnim institucijama sa zahtevom da se kod Starog mosta postavi ležeći policajac iz razloga što veliki broj dece iz naseljenog mesta „Kolonija“ na tom delu prelazi put, pa u cilju povećanja nivoa njihove bezbednosti“, objašnjava dalje predsednik mesne zajednice.

On napominje i da će po završetku svih radova u pomenutom delu ulice Mačvanski kej, saobraćajnica biti rekonstruisana i od Pošte, pa sve do raskrsnice sa Salašom Noćajskim.

Kovač kaže da to nisu svi radovi na saobraćajnicama u Mačvanskoj Mitrovici u toku ove godine, te da očekuje da se uradi proširenje puta i postavljanje novog sloja asfalta u ulici Vojvode Mišića u naselju Krivaja, zatim iste redove najavljuje i za ulicu Pere Ubavića, dok je asfaltiranje puta predviđeno u nastavku ulica Nikolića, Braće Andonović, Ivandanjska.

MOST PREKO BOGAZA

Krajem maja ili početkom juna meseca startovaće dugo najavljivani radovi na izgradnji novog mosta preko kanala Bogaz.

Most će se graditi u nastavku ulice Lale Stankovića, biće 27 metara dug, imati dve kolovozne i dve pešačke staze, sve ukupno širine skoro 10 metara.

“U prvoj polovini februara meseca smo uspeli da dobijemo projektnu dokumentaciju za most preko kanala Bogaz, tako da ćemo konačno, nakon četiri godine koliko postojeći most nije u funkiciji za motorni saobraćaj rešiti ovaj veliki problem za stanovnike Mačvanske Mitrovice, ali i Salaša Noćajskog“, kaže predsednik Skupštine grada Sremska Mitrovica Tomislav Janković.

On kratko objašnjava da su postojale dve mogućnosti. Prva je rekonstrukcija postojećeg mosta koja bi koštala oko 10 miliona dinara ili druga mogućnost koja je predviđala izgradnju novog mosta i višestruko je skuplja.

„Činjenica je da Grad Sremska Mitrovica nema puno prostora da se širi, na severu i istoku su smeštene dve industrijske zone, a na zapadu je naseljeno mesto Laćarak, tako da nam ostaje samo desna obale reke Save, odnosno Mačvanska Mitrovica. S tim u vezi mi smo nedavno doneli odluku da kao gradska uprava otkupimo zemljište i bivšu zgradu Brodogradlišta „Sava“ gde su u planu nova ulaganja, kako u infrastrukturu, tako i u izgradnju stambenih jedinica. Zbog toga smo takođe doneli odluku i da gradimo nov most i to mnogo veći nego što je to prvobitno planirano. Želimo i težićemo ka tome da se Sremska i Mačvanska Mitrovica dalje šire i razvijaju“, rekao je Janković.

Vrednost projekta izgradnje novog mosta iznosi 45 miliona dinara bez PDV-a, a sredstva su obezbeđena od strane Javnog preduzeća „Putevi Srbije“.

Kraj radova se očekuje početkom jeseni.

Možda Vam se svidi i