Nova godina je za svega nedelju dana, a uveliko se u javnosti spekuliše da bi epidemiološke mere oko ovog praznika mogle biti olabavljene. Ipak, to nije opcija za medicinski deo Kriznog štaba.

Jasno je da postoji veliki pritisak onih koji imaju mali ili srednji biznis da se mere relaksiraju jer su oni sasvim sigurno na najvećem ekonomskom udaru tokom epidemije korona virusom.

Popuštanje mera je već donekle ostvareno u prethodnim danima, budući da od ponedeljka ugostitetljski objekti rade do 20h, umesto pređašnjih 17h.

Pritisak na Vladu Srbije kada je donošenje ovakvih odluka će se sigurno dodatno povećati ako dođe do smanjenja broja novozaraženih iako je činjica da je epidemiološka situacija daleko od dobre.

U prethodnim talasima u Srbiji na popuštanje mera kretalo se kada je broj padao na ispod 100, što samo pokazuje da smo daleko od povoljne epidemiološke situacije.

Dr Kon: 

Ipak, ovih dana stručnjaci iz oba dela su ti koji su komentarisali šta je najbolje učiniti.

Tako, epidemiolog dr Predrag Kon je u izjavi za „Blic“ kazao da medicinski deo nikada i nije bio za popuštanje mera.

– Mora biti jasno da Krizni štab nije podržao nijedno popuštanje mera. Jednostavno su prevagnuli neki drugi elementi. Medicinski deo vezan je za popunjenost kapaciteta bolnica. Od 9.000 ljudi koliko je u bolnicama, oko 1.000 ih je na intenzivnoj nezi, dok je preko 300 intubirano i u direktonoj je borbi za život. Zato, dok ne prođe kritični momenat, ne smatramo da treba da se mere popuštaju – kazao je Kon za „Blic.

Direktno upitan u vezi sa tim šta možemo da očekujemo na sednici Kriznog štaba najavljenoj za petak, kada ističu ove relaksirane mere od ponedeljka, što se tiče mera za dalje i za Novu godinu, epidemiolog odgovara:

– Medicinski deo će dok god ne bude promene stanja insistirati na tome da se mere ne popuštaju, da se vrate na staro i da se postojeće sprovode maksimalno – bio je jasan naš stručnjak.

Podsetimo, Krizni štab u celosti je izašao upravo sa tim da su mere rada ugostiteljskih objekata do 20 sati oročene na pet dana, odnosno do petka 25. decembra, kada će ponovo procenjivati da li mogu da ostanu takve ili da se vrate na pređašnji rad do 17 sati. Prema izjavi doktora Kona, vraćanje na prethpodni režim rada je i te kako moguće očekivati na novoj sednici, ako bude pravagnulo „medicinsko krilo“.

Blic

You may also like