“Prut je u snopu jači“ 2020 „snop“ je bio mnogo tanji ali se „desio“!

Od strane Ozon
0 komentar

“Prut je u snopu jači“ je slogan pod kojim se preko 400 pevača okupilo tokom 2. omladinskog horskog festivala, koji se održao oktobra 2019. godine.

Ove 2020. godine taj „snop“ je bio mnogo tanji ali se „desio“!
Ovogodišnja horska radionica je realizovana pod rigoroznim epidemiološkim merama i uz konstantan nadzor nastavnika, organizatora i roditelja pratioca.

Srpska horska asocijacija, koja je osmislila i realizovala ovaj projekat, potrudila se da učesnici uzrasta od 16 do 20 godina imaju priliku osetiti prednosti nastupa u predivnom prostoru Sinagoge u Novom Sadu.

Jedanaest (11) učenika Muzičke škole „Petar Krančević“ je dobilo obezbeđen smeštaj i sve druge uslove boravka u Novom Sadu tokom poslednjeg oktobarskog vikenda. Pod pratnjom nastavnice Jovanke Ivanić, sremskomitrovački đaci su, zajedno sa pevačima iz Zrenjanina, Negotina, Aleksinca i Novog Sada, vežbali veći broj kompozicija, od kojih su čak 10 izveli na koncertu u subotu 31. 10. od 18.00 sati.

  • „Koncert nije bio uobičajen i „normalan“ jer je realizovan u praznoj sali Sinagoge, što predstavlja najveću nesreću za svakog izvođača. Uopšte nije prijatno pripremati program kada znate da nećete imati slušaoce u publici. Međutim, svi mi koji smo učestvovali u ovoj radionici, potrudili smo se da naši đaci steknu nova profesionalna znanja, učestvuju u timskom radu, što je osnova horskog izvođaštva, kao i da steknu iskustvo pevanja „na koncertnom podijumu“. Pored toga, imali su priliku raditi sa različitim dirigentima, koji su dali sve od sebe da, u vremenima kada je pevanja skoro zabranjeno, prenesu najkonkretnija uputstva pri obradi određenog dela.“

Završni nastup polaznika ove horske radionice je snimljen zahvaljujući upornosti uprave SHA ali i činjenici da se iste večeri održavala manifestacija „Noć hramova“ koju je pratila kompanija Color Media Communication, na čijem you-tube kanalu se može i čuti ivideti.
„Nadamo se da ćemo 2021. godine biti slobodniji i zdravstveno bezbedniji i da ćemo sa lakoćom moći uključiti veći broj učenika naše škole u ovaj nesvakidašnji ali višestruko značajan projekat. Posebno se radujem što će horska omladina Srbije, samim tim i Sremske Mitrovice, imati mogućnost da se uključi u rad prvog Nacionalnog omladinskog hora, čije osnivanje je započeto upravo realizacijom horske radionice koja se dogodila proteklog vikenda. Neka živi muzika!“

Jovanka Ivanić, prof.
MŠ „Petar Krančević“
Sremska Mitrovica

Možda Vam se svidi i