Preporuke RATEL-a usled porasta internet saobraćaja

Od strane Ozon
0 komentar

Sa početkom širenja virusa Covid-19 u Evropi, porastao je i broj zaposlenih koji rade od kuće. Škole i univerziteti su zatvoreni i predavanja se organizuju preko interneta. Sve ovo je uticalo na porast internet saobraćaja.
Kako se navodi na sajtu Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) na osnovu iskustva evropskih zemalja može se u narednom periodu očekivati porast telekomunikacionog saobraćaja i u Srbiji. 
Odlukom o uvođenju vanrednog stanja od 16.03.2020. i narednim odlukama je između ostalog obustavljen rad školskih i visokoškolskih ustanova, nastava se odvija na daljinu, a gde god je moguće rad se organizuje od kuće. Ove aktivnosti zahtevaju povećano korišćenje elektronskih komunikacionih usluga, a samim tim utiču na povećanje telekomunikacionog saobraćaja.
– Operatori elektronskih komunikacija ulažu napore na obezbede normalno funkcionisanje fiksnih i mobilnih komunikacionih mreža i da obezbede potrebne kapacitete u ovom periodu. Osim operatora elektronskih komunikacija i korisnici svojim ponašanjem „na mreži“ mogu da pomognu da se eventualna preopterećenja mrežnih kapaciteta izbegnu i posledice ublaže – navedeno je.Preporuka je da se tokom radnog vremena, kada je intenzivan rad od kuće, smanji korišćenje aplikacija i usluga koji zahtevaju velike protoke, kao što je video striming. Takođe je potrebno izbegavati slanje većih dokumenata u prilozima mejlova (bolje je navoditi linkove ka istim ako je moguće), izbegavati onlajn igrice u ovom periodu i sve druge aplikacije koje zahtevaju veliki protok podataka.
– U ovom periodu je od izuzetne važnosti da internet bude dostupan što većem broju korisnika i zato je potrebno odgovorno postupanje svih. U suprotnom, ukoliko dođe do preopterećenja mreže može se dogoditi da operatori ne mogu da garantuju odgovarajući kvaltet za neke od aplikacija (pre svega zabavni video sadržaji) – navdeno je na sajtu.
Dodaje se da će RATEL u saradnji sa operatorima kontinualno pratiti stanje u oblasti elektronskih komunikacija i o tome obaveštavati korisnike i operatore.

eKapija

Možda Vam se svidi i