Predsednik Vučić i predsednica Vlade na obeležavanju godišnjice „Oluje“ u Sremskoj Rači

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja“, koje će se održati u utorak, 4. avgusta u Sremskoj Rači, sa početkom u 19:30 časova.

Pored Vučića, obeležavanju će prisustvovati i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

Vojno policijska akcija „Oluja“ počela je 4. i trajala je do 5. avgusta i tokom njenog trajanja hrvatske snage su ubile najmanje 1.800 osoba srpske nacionalnosti, a proterale 250.000, nakon čega su uspostavile kontrolu na teritorijom tadašnje Republike Srpske Krajine.

Zato je za Srbiju vojna operacija „Oluja“ najmasovnije i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja koja su se dogodila u ratovima na prostorima bivše SFRJ u kojoj su oko 62 odsto žrtve bili civili.

Celokupna akcija hrvatske vojske za cilj je imala zapravo iseljavanje celokupnog stanovništva srpske nacionalnosti, a nakon proterivanja zabeležena su paljenja, pljačke i likvidacije malobrojnih Srba koji nisu hteli da napuste svoje domove.

Broj izbeglih Srba različito se procenjuje – hrvatski izvori imaju podatak od 90.000 ljudi, UN o 150.000, a srpski o najmanje 250.000.

Za zločine počinjene u toku „Oluje“ u Hrvatskoj niko nije krivično odgovarao.

Trojica hrvatskih generala, naime, – Ante Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak, iako su prva dvojica prvostepenom presudom Haškog tribunala bili osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora, oni su kasnije oslobođeni po svim tačkama optužnica, što je izazvalo žestoke reakcije u Srbiji, a u Hrvatskoj oduševljenje.

Čermak je oslobođen ranije, aprila 2011.

Foto: Saša Stanković

You may also like