U okviru memorijalnog kompleksa Spomen-groblje u Sremskoj Mitrovici, posle dve decenije biće vraćena spomen-zbirka svedočenja o krvavim događajima iz 1942. godine, kaže Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici.

U Spomen-sobi koja je građena za izložbu fotografija i predmeta, posle saniranja će ponovo biti postavljena spomen-zbirka koja se čuva u muzejskom fundusu.

Spomen-groblje je podignuto u znak sećanja na ustaško-nemački pogrom stanovništa koje se dogodilo u leto 1942, kada su Sremci u kolonama dovođeni u kaznionu, a onda noću izvođeni, streljani i zakopavani u zajedničkim grobnicama. Procenjuje se da je ovde u avgustu i septembru 1942. dovedeno oko 8.000 građana Srema, a koliko ih je ostalo u životu, ni danas se ne zna.

– Ustaške vlasti su ostavile dovoljno dokumentacije čak i filmske o tome kako su vršili likvidacije. Na tom prostoru ima još 2.500 ljudi koji nisu mogli biti identifikovani. U Sremu skoro da nema porodice u kojoj nije neko stradao od članova tokom ovog perioda – kaže Šulaja dodajući da se o spomeniku, na čijem mestu je veliki broj Sremaca stradao, malo se zna, a u školskim udžbenicima skoro i da se ne spominje. – Posle formalnih suđenja pred prekim sudom, bez ikakve mogućnosti odbrane ustaše su na više mesta u Sremu streljale civile. Uglavnom su tu bile nevine žrtve, starci, žene, deca…

Najveće stratište bilo je u Sremskoj Mitrovici, na starom pravoslavnom groblju. Tu je od 30. avgusta do 8. septembra 1942. ubijeno nekoliko hiljada ljudi, među njima i jedan od naših najpoznatijih slikara Sava Šumanović.

Memorijalni kompleks nalazi se na površini većoj od deset hektara. Spomen-

-park dobio je novi i lepši izgled pre devet godina, kada je tadašnji gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović rešio da ga uredi i vrati sve ono što je prethodnih godina bilo uništeno.

SPOMEN-groblje u Sremskoj Mitrovici koje je podignuto 1960. godine po projektu arhitekte Bogdana Bogdanovića, najveće je stratište iz Drugog svetskog rata ne samo u Sremu, već jedno od najvećih u zemlji.

Izvor Novosti

Možda Vam se svidi i