„Pacijent u Novom Sadu ima TEŠKU KLINIČKU SLIKU“: Dr Stevanović o zaraženima koronom, a evo kako izgleda PROCES LEČENJA i gde su sve smešteni

Od strane Ozon
0 komentar

U Infektivnoj klinici u Beogradu hospitalizovano je ukupno šest osoba, četvoro u Nišu i dvoje u KC Vojvodine. Prema rečima direktora Infektivne klinike Gorana Stevanovića, od sedam novozaraženih korona virusom jedan pacijent u Novom Sadu ima ozbiljnu kliničku sliku.

Ostali zaraženi imaju lakšu do umerenu kliničku sliku, kaže Stevanović za RTS.

Četvoro pacijenata u Nišu je, sledeći propisane algoritme i procedure, smešteno u potpunu izolaciju.

– Svi pacijenti su stabilno, nisu životno ugroženi – rekao je Stevanović za RTS napominjući da svih sedmoro novozaraženih koronavirusom potiče od istog izvora, pošto je jedan zaraženi bio na velikom skupu, a nije znao da je inficiran.

Kako teče lečenje

– Pacijenti koji nemaju teške oblike bolesti dobijaju suportativnu teprapiju, lekove za snižavanje temperature ako ima temperature, i ako se pojave početni znaci bakterijske infekcije, dobijaju antibiotik – napominje Stevanović.

Ukazuje da postoje eksperimentalni protokoli koji se primenjuju kod životno ugrženih pacijenata, ali u Srbiji, napominje, takvih nema.

Ističe da se protokoli dobro znaju i da je sistem prilagođen na ovakav režim rada.

– Imaćemo dovoljno zaštitne opreme, na Infektivnoj van regularne smene je dežurno još troje lekara. Režim rada za sada nismo menjali. Za svaku eventualnost, imamo razrađene scenarije. Imamo adekvatan broj respiratora. Angažovaće se i druge mašine u okviru KCS, to su sve razrađeni scenariji – ponavlja Stevanović.

Izvor Blic

You may also like