Otvara se Savetodavni centar za mlade poljoprivredniкe u Kancelariji za mlade Grada Sremska Mitrovica

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Кancelarija za mlade Grada Sremska Mitrovica uzela je učešće u projektu ”Poljoprivreda je spremna za inovacije (AGRI): prema održivom sistemu podrške mladima u poljoprivredi u Srbiji”, koji sprovodi Omladinski klub Novi Pazar u partnerstvu sa Udruženjem mladih agronoma. U okviru ovog projekta biće pokreće se Savetodavni centar za mlade poljoprivredniкe.

Projekat AGRI doprinosi smanjenju nezaposlenosti među mladima kroz jačanje lokalnih aktera za podršku mladima u poljoprivredi. Projekat nastoji da poveća zapošljivost mladih poljoprivrednika razvojem novih usluga prilagođenih njihovim potrebama.

Glavna ideja ovog pilot projekta je da se maksimalizuje angažovanje lokalnih poljoprivrednika i mladih poljoprivrednika iz udaljenih i nerazvijenih područja, osnivanjem Savetodavnog centra za mlade poljoprivrednike u okviru lokalne kancelarije za mlade u 15 opština u Srbiji, koji će pružati podršku mladima koji su zainteresovani ili već imaju karijeru u poljoprivredi, da svoju karijeru pokrenu ili unaprede. Jedna centar biće otvoren upravo u Sremskoj Mitrovici.

“Savetodavni centar za mlade namenjen je poljoprivrednicima starosti od 18 do 40 godina, s tim što ćemo akcenat staviti na one mlađe, jer njima možda najviše treba pomoć. Svim zainteresovanim poljoprivrednicima pre svega nudićemo informacije, ali i organizovati niz različitih aktivnosti – radionice, tribine, edukacije, radićemo na povezivanju poljoprivrednika, a u planu nam je i da obiđemo više uspešnih gazdinstava, kao i da organizujemo odlazak na Poljoprivredni sajam u Novom Sadu”, kaže Biljana Matić, koordinator KZM Sremska Mitrovica.

Ona ističe da je Kancelariji na ovom projektu stručni saradnik sremskomitrovačka Agencija za ruralni razvoj na čelu sa Petrom Samardžićem.

“Agencija odlično radi svoj posao, što nama samo ide u prilog i iz njihovog rada i iskustva možemo dobiti puno toga, jer svakako nam je cilj da dodatno animiramo mlade, da oni koji se već bave poljoprivredom taj svoj posao podignu na neki viši nivo, a da onima koji tek razmišljaju o tome da krenu da se bave poljoprivredom damo dodatan podstrek”, priča Matić.

Prema njenim rečima, a na osnovu povratnih informacijama koje dobija od mladih uključenih u rad Kancelarije o brojnim temama izuzetno značajnim jako malo se zna i govori.

“Smatram da mladi u poljoprivredi ipak nisu dovoljno obavešteni o nekim temama kao što su subvencije, konkursi, da nisu upoznati sa brojnim mogućnostima i olakšicama koje mogu da ostvare, a u okviru Centra radićemo na tome da se to promeni, jer tačna, pravovremena informacija je vrlo često od suštinskog značaja. U Centru ćemo svakako poljoprivrednicima pomoći i pri prikupljanju dokumentacije za konkurse, jer ta procedura zna nekada biti zbunjujuća, pogotovo onima koji to ranije nisu radili, a takođe vršićemo proveru iste”, objašnjava koordinatorka.

Prijave za učešće u radu Centra mogu se podneti već od ponedeljka, 2. marta u prostorijama Kancelarije za mlade Grada Sremska Mitrovica.

“Projekat  je već startovao, a ovo su neki prvi koraci u okviru istog, odnosno upoznavanje javnosti sa radom Centra i ciljem njegovog otvaranja. S tim u vezi vrlo brzo ćemo organizovati jedan info dan, a planiramo i da posetimo Srednju prehrambeno – šumarsku i hemijsku školu, s obzirom da u okviru škole postoji smer poljoprivredni tehničar. Interesuje nas šta konkretno mlade zanima, da li je to ratarstvo, stočarstvo, voćarstvo ili neka druga oblast poljoprivrede”, kaže Matić.

Ona poziva sve mlade poljoprivrednike da od ponedeljka posete Kancelariju  (Svetog Dimitrija 10) i da se uključe u rad Savetodavnog centra.

“Mitrovica i njena sela su poznati po poljoprivredi, imamo Trg mladih poljoprivrednika, imamo sajam poljoprivrede “Agrosirm”, pogon za proizvodnju poljo mehanizacije “Dubrava”, aktivna brojna udruženja, manifestacije, velike poljoprivrednike i rodnu zemlju, i sve to treba maksimalno da iskoristimo i da unapredimo. Svakako da bi u tome uspeli potrebno je da znamo koje su mogućnosti, ali i šta lokalna samouprava i Agencija za ruralni razvoj u tom smislu već rade”, zaključila je Matić.

Projekat “Poljoprivreda je spremna za inovacije (AGRI): prema održivom sistemu podrške mladima u poljoprivredi u Srbiji” finansiran je sredstvima Evropske unije, ko-finansiran sredstvima Vlade Republike Srbije i traje ukupno 18 meseci.

Možda Vam se svidi i