Vlada Srbije izmenila je Uredbu o utvrđivanju programa poljoprivrednih proizvoda kroz otkup tržišnih viškova tovne junadi i sada će država otkupljivati živu junad svih rasa i kategorija, i dati podsticaj tovljačima od 20.000 dinara po prodatom grlu
Na tržištu se stvorio ogroman višak junadi Foto:privatna arhiva
Foto: Na tržištu se stvorio ogroman višak junadi Foto:privatna arhiva
Na zahtev Udruženja stočara tovne jundi „Agroprofit”, Vlada Srbije izmenila je Uredbu o utvrđivanju programa poljoprivrednih proizvoda kroz otkup tržišnih viškova tovne junadi u otežanim uslovima usled pandemije kovida-19 pa će, na osnovu tih promena, sada država otkupljivati živu junad svih rasa i kategorija, i dati podsticaj tovljačima od 20.000 dinara po prodatom grlu.

Kako je „Agroprofit” i predložio, uplata gazdinstvima će biti pojednostavljna jer će Uprava za agrarna plaćanja objediniti isplatu podsticaja od 15.000 dinara koji tovljači dobijaju godišnje s pomenutim. Predsednik „Agroprofita” Čedomir Keco preneo je zavodoljstvo stočara što je država izašla u susret njihovim zahtevima, ali je skrenuo pažnju na to da to da postoji mogućnost da će rok da se junad preda do 30. oktobra biti kratak pa postoje izgledi da se on pomeri.

– Junad treba utovariti u brodove i preko Luke Bar transportovati, što zahteva vreme – kazao je Keco. – Računamo da će od dva miliona evra, koliko je država opredelila za otkup, biti prodato između 10.000 i 11.000 junadi.

On smatra da postoji mogućnost da već dogodine u martu imamo nove tržišne viškove, najmanje 6.000 grla junadi.

Vlada Srbije je usvojila i izmene Uredbe o raspodeli podsticaja u 2020. godini koje se odnose na IPARD podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Tim izmenama, korisnicima će biti omogućeno da ostvare prava na isplatu u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja u propisanom roku.

Za tekuću godinu i naredne dve, novac će biti upotrebljen za programe koji se odnose na unapređenje konkurentnosti i investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava – podsticanje podizanja novih višegodišnjih proizvodnih zasada, unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje.

Zatim, tu su investicije u preradu i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i proizvoda ribarstva – podrška unapređenju vina i rakije, kontrolne markice za poljoprivredno-prehrambene proizvode i evidencione markice za vino, nabavka opreme u sektoru mesa, mleka i piva i upravljanje rizicima.

Izvor Dnevnik

Možda Vam se svidi i