Pripremno ročište u postupku koji se vodi protiv Marka Jovišića (54), njegovog sina Lazara (19) i Alekse Mrđe (19) iz Stare Pazove, koji su optuženi za otmicu sugrađanina Petra M. (13), održano je pred Višim sudom u Sremskoj Mitrovici.

Ročište je bilo zatvoreno za javnost, a po nezvaničnim saznanjima, sva trojica su negirala delo koje im se stavlja na teret.

Po optužnici, 27. oktobra prošle godine, pola sata pre ponoći, u Ulici Branka Radičevića u Staroj Pazovi, Lazar Jovišić, njegov maloletni brat N. J. (17) i njihov drug Aleksa presreli su maloletnog Petra koji je bio na biciklu, oteli ga i vezali, a zatim putničkim automobilom marke „punto” odvezli u napuštenu vikendicu u Belegišu, gde su ga držali nekoliko sati.

„Mozak operacije” otmice dečaka bila su braća Jovišić, dok su im podršku u tom krivičnom delu dali otac i njihov prijatelj Aleksa Mrđa. Protiv maloletnog N. J. (17) vodi se postupak za maloletna lica u Višem sudu u Sremskoj Mitrovici.

Nestanak trinestogodišnjaka je prijavljen policiji, a ubrzo je vest podigla celu Srbiju na noge. U potragu za dečakom bili su uključeni najbolji operativci policije iz Stare Pazove, Sremske Mitrovice, Novog Sada i Beograda.

Brzim i efikasnim operativnim radom, policija je pronašla dečaka za manje od 24 sata i on je, nepovređen, vraćen roditeljima. Njaga je, osim roditelja i brojnih Pazovčana, dočekao i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Direktor policije Vladimir Rebić je, gostujući na RTS-u nakon pronalaska dečaka, istakao da je porodica dečaka pomogla policiji pronađe time što je dala prave informacije.

– Od neprocenjive važnosti je da se prvo informiše policija, a ne da se širi društvenim mrežama – rekao je Rebić. – Roditelji su dali inpute, brat je procenio da SMS poruku koju je razmenjivao s Petrom nije kucao Petar već neko drugi. U kasnijem razgovoru s majkom je rekao rečenicu koja je pokazala da nije ostao s društvom. To su bili jasni pokazatelji da se radi o otmici.

On je dodao da su, od trenutka kada je majka prijavila nestanak dečaka, angažovane sve raspoložive patrole. Odmah je obavešten i viši javni tužilac, pozvan je načelnik policije, a o slučaju je obavešten i ministar i napravljen je plan akcije.

Policija je preko kamera identifikovala vozilo koje je moglo biti korišćeno u otmici.

– Sve patrole su imale zadatak da nađu to vozilo i ono je pronađeno. U njemu su bila dva lica. Oni su uhapšeni i na osnovu podataka koje su dali, sužen je krug osumnjičenih – naveo je direktor policije, i istakao da je pre toga MUP obavio niz informativnih razgovora s licima koja su mogla biti uključena.

Rebić je dodao da smatra da zbog velike aktivnosti policije, „češljanja” terena i zaustavljanja vozila, otmičari nisu ni stigli da stupe u kontakt sa članovima porodice.

– Verujemo da je razlog otmice bio da se od roditelja pribavi materijalna korist – naveo je Rebić.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Dejan Кovačević je neposredno rukovodio operacijom i bio s policijom koja je pregledala teren.

– Išli su pet-šest kilometara kroz šumu i došli do lokacije gde je jedan od uhapšenih ukazao da je Petar – rekao je Rebić, i istakao da dečak nije bio vezan, ali jeste boravio 20 sati u nehumanim uslovima.

Nije bio mučen i nije imao vidljive povrede. Bio je u svesnom stanju kada je pronađen.

– Bilo je jako, jako teško – rekao je Кovačević. – Dete je bilo sakriveno na izuzetno nepristupačnom prostoru u jednom kamp-naselju u Belegišu, nekih pet-šest kilometara kroz šumu.

On je istakao da je potraga za otetim dečakom na teritoriji Stare Pazove uspešno okončana u roku od 24 časa.

Autor: D. Nikolić/dnevnik.rs

You may also like