Sremska Mitrovica – U prostorijama “Mitrovačake gimnazije” danas je održan aktiv direktora svih srednjih škola na teritoriji Sremske Mitrovice, a tema o kojoj je bilo reči je nastava na daljinu.

Za učenike svih osnovniih škola u Srbiji, pa i u Sremskoj Mitrovici nastava se od juče realizuje putem platformi RTS-a, odnosno RTS 3 i RTS Planeta, dok će realizacija nastave za srednjoškolce početi naredne nedelje.  

“Zaista je teško organizovati nastavu, jer prvi put se svi susrećemo sa ovako nemilom situacijom, ali se snalazimo onako kako znamo i umemo. Imamo veliku pomoć Ministarstva obrazovanja, Gradske uprave za obrazovanje i uopšte Grada Sremska Mitrovica. Dobili smo dodatna sredstva za higijenu škole, a nastavni proces biće organizovan preko platforme RTS-a. U “Mitrovačkoj gimnaziji” đaci već dosta rade preke interneta, tako da je naša nastava već krenula, a verujem da će se i druge škole brzo organizovati preko različitih grupa i platformi i da će i oni startovati sa realizacijom nastave na daljinu”, rekla je Mirjana Đorđević, direktorica “Mitrovačke gimnazije”.

Ona je objasnila da su sve škole u obavezi da Ministarstvu prosvete šalju operativne planove rada, u smislu na koje sve načine će nastava biti organizovna, kao i da prate zdravstveno stanje učenika, odnosno da se prati stanje učenika u izolaciji i sa sumnjom na virus korona, kojih na sreću u gradu na Savi za sada nema.

Đorđević je rekla i da su roditelji u stalnoj komunikaciji sa razrednim starešinama, kao i da veruje da đaci što se tiče nastave neće biti oštećeni.

Aktivu je pored direktora prisustvovala i zamenica gradonačelnika Svetlana Milovanović.

“Osnovne i srednje škole u gradu Sremska Mitrovica rade prema preporuci Ministarstva prosvete, nauke i tehnološog razvoja, što znači da su sami objekti škola zatvoreni, ali se nastava za učenike osnovnih škola od juče  realizuje preko platformi, odnosno trećeg kanala RTS-a i RTS Planete. Za učenike srednjih škola nastava će početi naredne nedelje”, rekla je Milovanović.

Ona je sve učenike zamolila da ovu nastavu ozbiljno shvate i napomenula da će sve aktivnosti biti zabeležene u e-dnevnik.

“Ono na čega mi sada treba da posebno da obratimo pažnju jeste da se uskladimo, direktori, odeljenske starešine, učitelji, nastavnici, zajedno sa raditeljima i decom kako bi smo uspešno savladali i ovu krizu. Za sada je nastava za učenike od prvog do četvrtog razreda svedena na tri predmeta – srpski jezik, matematika i svet oko nas, dok učenici od petog do osmog razreda imaju još nekoliko predmeta – fiziku, hemiju, istoriju, biologiju i geografiju. Nastava preko platformi će se svakako dopunjavati, broj časova će se povećavati i poseba pažnja biće usmerena na male i velike maturante”, rekla je Milovanović.

Nastava na daljinu za osnovce počinje u osam sati, traje šest dana u nedelji, a rasporedi se nalaze na sajtu Ministarstva prosvete www.rasporednastave.gov.rs.

You may also like