Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je da je sa Evropskom unijom odobrila novu kreditnu liniju u iznosu od 10 miliona evra za kompaniju Intesa Leasing, koja će podržati mala i srednja preduzeća (MSP) u Srbiji tokom i nakon pandemije koronavirusa.

Investicija će pomoći MSP u Srbiji da ulažu u unapređivanje svoje opreme i procesa proizvodnje do EU standarda, posebno što se tiče kvaliteta i bezbednosti, zaštite okoline, kao i zdravlja i bezbednosti radnika, navedeno je u saopštenju.

Ova podrška, kako je istaknuto, dolazi u ključnom trenutku, kada je pristup finansiranju ograničen, a lokalna preduzeća su posebno ranjiva u trenutnim okolnostima.

Kredit je deo šireg EBRD/EU programa za unapređivanje konkurentnosti MSP širom Zapadnog Balkana.

Kako je precizirano, dok EBRD i njeni finansijski partneri pomažu privrednicima da finansiraju modernije procese proizvodnje, a EU pruža sredstva za identifikovanje najpogodnije opreme i procesa, kao i podsticajne isplate za uspešno završene projekte.

U Srbiji se program ostvaruje u saradnji sa Ministarstvom privrede.

EBRD i EU kroz Tim Evropa podržavaju mala i srednja preduzeća u ublažavanju socijalnih i ekonomskih posledica proisteklih iz pandemije koronavirusa.

„Intesa Leasing“ članica je Intesa Sanpaolo grupe i jedna od najvećih lizing kompanija u Srbiji, sa glavnim aktivnostima u segmentima finansiranja vozila, opreme i nekretnina.

„Izuzetno smo posvećeni pružanju podrške preduzećima i ekonomiji u Srbiji tokom ovih izazovnih vremena. Naš nov finansijski paket izgradiće konkurentnije kompanije, doneće kvalitetnije proizvode na lokalno tržište i otvoriće nove prekogranične mogućnosti trgovine za lokalna mala i srednja preduzeća“, rekla je direktorka EBRD za Zapadni Balkan Žužana Hargitai.

Ambasador Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici ocenio je da je pristup finansijama često jedna od glavnih prepreka za razvoj, posebno za mala preduzeća, a korona kriza dodatno je otežala situaciju.

„Evropska unija i EBRD, kao Tim Evropa, odlučile su da udruže snage u podršci ekonomskom oporavku pružajući pomoć prilagođenu srpskim MSP. Pokrenuta je nova kreditna linija od 10 miliona evra, kako bi srpska preduzeća učinila otpornijim i konkurentnijim na regionalnom i globalnom tržištu“, rekao je Fabrici.

Istakao je da ta zajednička inicijativa nudi kompletan paket – savetodavne usluge, konkurentne uslove zajma koje EBRD može da ponudi, a pored toga, EU donira srpskim MSP do 15 odsto od ukupnog iznosa zajma.

Ministar privrede Srbije Goran Knežević izjavio je da je na predlog njegovog ministarstva EU iz pretpristupnih (IPA) fondova odobrila dodatnih 10 miliona evra za Program za podsticanje konkurentnosti MSP u Srbiji, koji se već realizuje u regionu.

„Veoma nam je drago da, u novonastaloj situaciji izazvanoj pandemijom COVID 19, još jedna finansijska institucija pristupa Programu, koji će ohrabriti privrednike da nastave sa investicijama u savremenu opremu koja je u skladu sa EU standardima i na taj način postanu konkurentniji. Ova pomoć će značiti više novca za mala i srednja preduzeća, što će doprineti boljem životnom standardu građana, a to je naš osnovni zadatak“, kazao je on.

Predsednik Upravnog odbora „Intesa Leasing“ u Srbiji Darko Popović podsetio je da je ovo treća kreditna linija koja se realizuje u saradnji sa EBRD, te da je do sada privreda iz ovog programa podržana sa 55 miliona evra.

„Uveren sam da ćemo u sklopu ove kreditne linije u vrednosti od 10 miliona evra, ponuditi malim i srednjim preduzećima olakšan pristup finansijskim sredstvima za nabavku građevinske, poljoprivredne i proizvodne opreme i komercijalnih vozila kako bi poboljšali svoju konkurentnost“, rekao je on.

Naglašeno je da je EBRD vodeći institucionalni investitor u Srbiji, koji je do danas uložio više od šest milijardi evra u 267 projekata u zemlji.

EBRD se fokusira na podršku razvoju privatnog sektora, poboljšanju komunalnih usluga i na ukupan prelaz ka zelenoj ekonomiji.

N1

Možda Vam se svidi i