U skladu sa Kalendarom aktivnosti za sprovođenje završnog ispita i upisa u srednju školu, objavljeni su preliminarni rezultati završnog ispita, saopšteno je iz Ministarstva prosvete.

Rezultati završnog ispita su objavljeni na sajtu zios.mpn.gov.rs.

Iz Ministarstva prosvete navode da je potrebno da se roditelji i drugi zakonski zastupnici učenika koji ne mogu da ostvare uvid u test elektronskim putem obrate matičnoj školi.

Dodaje se da ukoliko roditelji ne mogu da ostvare uvid u test ili eventualno imaju primedbe na rezultate testa nakon uvida, mogu da ulože prigovor prvostepenoj komisiji u sredu, 24. juna od 8 do 15 časova.

U slučaju da roditelji nisu zadovoljni odgovorom prvostepene komisije na uloženi prigovor, mogu se obratiti i drugostepenoj komisiji, u četvrtak, 25. juna od 8 do 15 časova.

Prigovor za prvostepenu komisiju ulaže se na obrascu 11, a za drugostepenu na obrascu 12, koji je roditeljima dostupan u školi, kao i na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Iz Ministarstva prosvete navode da roditelji popunjeni i potpisan obrazac mogu poslati školi i elektronskim putem.

Učenici osmog razreda polagali su završni ispit od 17. do 19. juna 2020. godine rešavanjem tri testa – testa iz srpskog/maternjeg jezika, matematike i kombinovanog testa.

Uspeh iz osnovne škole boduje se sa 60 bodova, dok na osnovu uspeha na završnom ispitu učenik može da osvoji najviše 40 bodova, odnosno najviše po 13 bodova na testu iz srpskog/maternjeg jezika i matematike i 14 bodova na kombinovanom testu.

Možda Vam se svidi i