Obeležena 106. godišnjica Bitke na Legetu

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Održavanjem parastosa stradalima, polaganjem venaca na spomen obeležje na polju Leget nadomak Sremske Mitrovica obeležena je 106. godišnjica Bitke na Legetu.

U ime Grada Sremska Mitrovica venac su položili zamenica gradonačelnika Svetlana Milovanović i zamenik načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Zoran Miščević.

“Bitka na Legetu je od velikog značaja za Sremski Mitrovicu i za Srem. Svake godine, početkom septembra meseca ovde na Legetu odajemo počast palim borcima. Obeležavanje, ove sto šeste godišnjice organizujemo u nešto manjem obimu, a zbog trenutnecepidemiološke situacije u zemlji. Važno je ne prekidati kontinuitet obeležavanja Bitke na Legetu i mi treba da nastavimo da se sećamo svih junaka koji su na ovom mestu pali za slobodu, jer to je najmanje što možemo da učinimo. Slava im!”, rekla je Milovanović.

*Bitka na Legetu u okviru velike akcije vojske Kraljevine Srbije pod nazivom Sremska operacija, odigravala se od petog do sedmog septembra 1914. godine. Timočka divizija Prvog poziva imala je taktički cilj – forsiranje reke Save, da bi se brzom akcijom zadržale neprijateljske vojne jedinice. Najveći teret prelaza preko Save kod Čevrntije izneo je 13. Puk „Hajduk Veljko”, kao i delovi 14. i 15. puka. Bitka na Legetu je najtragičnija bitka u svim našim oslobodilačkim ratovima i bila je to prva srpska rečna plava grobnica.

Divizija je ispunila svoj zadatak zbog kojeg je krenula preko Save da omete neprijatelja i omogući Prvoj armiji nesmetane akcije, ali vojnički ona je doživela težak poraz i stradanje: oko 2000 poginulih, nestalih ili onih koje je odnela reka Sava, i oko 5000 zarobljenih i sprovedenih u austrougarske logore.

You may also like