Tokom prethodnog dana u Vojvodini je registrovano 956 novih slučajeva korona virusa, što je najviše do sada u jednom danu, a polovina ih je iz Novog Sada, njih 463, saopštio je Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Zbog ovakvog razvoja situacije u Novom Sadu su juče uvedene i nove mere.

Institut u saopštenju epidemiološku situaciju u pokrajini ocenjuje kao vanrednu, sa daljom tendencijom pogoršanja.

„U ovom trenutku na teritoriji 31 opštini situacija se ocenjuje kao vanredna i to u Novom Sadu, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, Kikindi, Subotici, Somboru, Bačkoj Palanci, Vršcu, Beloj Crkvi, Beočinu, Opovu, Žablju, Alibunaru, Sremskim Karlovcima, Plandištu, Temerinu, Kovačici, Kuli, Inćiji, Rumi, Vrbasu, Bečeju, Irigu, Kovinu, Šidu, Titelu, Žitištu, Srbobranu, Novom Bečeju i Novoj Crnji“, navodi se u saopštenju.

– U Novom Sadu nema potrebe za uvođenjem vanredne situacije, jer su mere i naredbe koje su na snazi strožže nego ššto bi bile pod vanrednom situacijom – izjavio je gradonačelnik Novog Sada Milošš Vučević.

Kako je dodao, „jedino što bi vanredna situacija promenila odnosilo bi se na veća ovlašćenja gradonačelnika, a sve mere koje bi tada važžile, važže i sad, poput ugostiteljskih objekata koji sada rade do 21 sat“.

Upitan da rastumači jednu od četiri najnovije naredbe, a koja se odnosi na odmor u stambenim zgradama od 16.00 časova i njegovo trajanje, Vučević je naglasio da se ta mera odnosi na zabranu žžurki.

– Ta naredba znači da su zabranjene žžurke i okupljanja u stanovima, a ne usisavanje i pranje vešša – rekao je Vučević.

Ova naredba prethodnih dana unela je dosta zabune i polemike među građanima, koji su shvatili da u periodu od 16 sati do pet časova narednog dana neće smeti da uključuju usisivač, maššine za vešš, sudove i slično.

Blic

Možda Vam se svidi i