Nove mere koje država sprema za privatni sektor? – Tromesečna pomoć od 30.000 dinara po zaposlenom u malim firmama i 15.000 za srednje i velike

by Ozon
0 comment

Jedna od glavnih mera države za spas srpske privrede čije je predstavljanje bilo najavljeno u nedelju, 29. marta, ali je pomereno za utorak, trebalo bi da obuhvati konkretnu novčanu pomoć za radnike u privatnom sektoru u Srbiji.

Kako očekuju izvori eKapije, za mikro i mala preduzeća i preduzetnike trebalo bi da država isplaćuje po 30.000 dinara u toku tri meseca, dok će za srednja i velika preduzeća taj iznos biti 15.000 dinara.

Takođe, prema očekivanjima, plaćanje poreza i doprinosa biće odloženo za period od tri meseca, a plaćaće se od sledeće godine, na 24 rate. 

Porezi na dobit i imovinu takođe bi trebalo da budu odloženi, a plan je odlaganje plaćanja akontacija poreza na dobit u drugom kvartalu i odlaganje plaćanja poreza na imovinu od aprila do juna, za pravna lica i preduzetnike.
Očekuje se i da će država dati povoljne kredite za likvidnost, po kojima će garantovati čak 80%, a kamata će biti oko 3,5% uz grejs period od 12 meseci.

Uslov za sve ove mere, kako je i najavljeno, biće da poslodavac nije otpustio više od 10% zaposlenih od proglašenja vanrednog stanja.

Upućeni očekuju i da će mere pored ostalog, uključiti i moratorijum na isplatu dividendi do kraja godine, osim za javna preduzeća, kao i podsticanje domaće tražnje.
Očekuje se da će ukupne mere usmerene ka privatnom sektoru biti vredne približno 5 mlrd EUR.

eKapija

You may also like