Nova oprema za više vode fruškogorskim selima

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U cilju rešavanja problema vodosnabdevanja koje su meštani fruškogorskih sela imali u proteklom periodu, u toku je rekonstrukcija Crpne stanice „Ženski zatvor“. Reč je o ugradnji nove pumpe i cevnih veza, obnavljanju elektro instalacija, kao i razdvajanju cevovoda na dva kraka. Tako će, kroz poboljšan potis, stanovnicima ovih mesta u narednom periodu biti obezbeđene dovoljne količine vode.

Tokom protekle letnje sezone potrošači u ovim mestima, kao i JKP Vodovod bili su suočeni sa čestim kvarovima na vodovodnoj mreži i zastojima u snabdevanju vodom. Situacija je zahtevala mnogo svakodnevnog napora kako bi voda bila dostupna u što kraćem mogućem roku. Dosadašnje stanje u objektu koji je od vitalnog  značaja za vodosnabdevanje bilo je na granici funkcionalnosti. Redovno održavanje sistema poslednjih godina nije moglo da zadovolji narastajuće potrebe za vodom u ovom delu sremskomitrovačke opštine, a poseban problem predstavlja i sve manje količine vode iz prirodnih izvora.

S tim u vezi, pristupilo se detaljnoj rekonstrukciji crpne stanice. Stare cevne i elektro instalacije zamenjuju se novim, ugrađuje se nova pumpa, a najvažniji posao je rekonstrukcija cevovoda. Dosadašnji jedan krak cevovoda se razdvaja na dva kraka, sa ciljem rasterećenja opreme. Predviđeno je da jedan krak snabdeva vodom Ležimir i Manđelos, a drugi – Bešenovo, Bešenovački Prnjavor i Velike Radince. Kraci će biti razdvojeni ventilom, a shodno potrebama moći će i da se izvrši spajanje, u slučaju manje potrošnje u zimskim mescima. To će između ostalog doprineti efikasnijem radu i upravljanju crpnom stanicom, kao i kvalitetnijem vodosnabdevanju potrošača, u smislu dovoljne količine vode.

“Ovog leta imali smo učestale kvarove na vodovodnoj mreži u Ležimiru i Bešenovu, zbog toga su ova mesta, pa i obližnji Šuljam ostajali bez vode. Takođe, malo su nam i izvori na Fruškoj gori zasušili tako da su meštani imali generalno slabije vodosnabdevanje. Da bi rešili taj problem, odlučili smo da odradimo rekonstrukciju na crpnoj stanici Ženski zatvor, jer jedan vod sa ove tačke ide i za Manđelos i za Ležimir, a isto tako i za Bešenovo i Šuljam. Sada ćemo uraditi još jedan paralelan vod i dodati još jednu pumpu i na taj način iz grada guramo više vode ka ovim selima i nadoknađujemo gubitak vode nastao sa sušenjem izvora, odnosno stabilizujemo voosnabdevanje“, rekao je direktor JKP „Vododovod“ Borislav Babić.

Rekonstrukciju crpne stanice „Ženski zatvor“ finansira „Vodovod“ sopstvenim sredstvima. Vrednost radova oko dva miliona dinara.  

Možda Vam se svidi i