Nova javna rasveta za grad i sva sela, radovi startovali u Jarku i Šašincima

Od strane Ozon
1 komentar

Sremska Mitrovica –  U okviru projekta javno – privatnog partnerstva sve ulice na teritoriji Sremske Mitrovice, kako u samom gradu, tako i u selima u narednih nekoliko meseci dobiće novu led uličnu rasvetu.

Radi se o partnerstvu Grada Sremska Mitrovica i kompanija „Keep light“ iz Beograda i „Esco Elios“ iz Novog Sada.

Radovi na zameni starih novim svetiljkama danas su startovali u Jarku i Šašincima, a iste je obišao gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader sa svojim saradnicima.

“Danas smo započeli treći projekat javno – privatnog partnerstva na teritoriji Sremske Mitrovice, u pitanju je projekat zamene i rekonstrukcije javne rasvete u svim gradskim i seoskim mesnim zajednicama, sve ukupno biće zamenjeno oko 10.000 starih svetiljki sa novom, modernom led rasvetom. Posao je startovao u naseljenim mestima Jarak i Šašinci, a zatim će se preći na ostala naseljena mesta, više ekipa će biti na terenu”, rekao je gradonačelnik.

On je objasnio da je projekat zamišljen tako da se za njegovu realizaciju ne angažuju dodatna sredstva uz budžeta Grada Sremska Mitrovica, nego će se finansirati iz ušteda električne energije koja će biti ostvarena nakon zamene živinih i natrijumskih sijalica sa led sijalicama. Po projektu je predviđeno da se uštedi negde oko 73% električne energije u odnosu na trenutnu potrošnju.

Projekat traje 13 godina, a privatni partner je u obavezi da za to vreme garantuje ispravnost svetiljki, a zadužen je i za njihovo održavanje.

“Nadam se da ćemo sa ovim projektom u jednoj meri podići nivo kvaliteta života svih naših stanovnika, jer ćemo svakako rešiti jedan od gorućih problema koji smo imali, a to su česti kvarovi na starim svetiljkama koji su se dešavali sporadično i koje je bilo nekada jako teško zameniti na vreme s obzirom da je teritorija grada izuzetno razuđena. Jedan grad kao što je to Sremska Mitrovica svakako treba da usmeri pažnju kako na aspekat energetske efikasnosti, tako i na ekološku komponentu, pa će tako sa novom rasvetom biti smanjena i proizvodnja ugljen dioksida koji su stvarale stare, postojeće svetiljke”, objasnio je Sanader.

Gradonačelnik napominje da će sve svetiljke, biti zamenjene u roku od oko 3 meseca.

“U Jarku imamo velikih poteškoća sa naponom struje, tako da smo jako često imali problem sa uličnom rasvetom, meštani se tada žale mesnoj zajednici, do koje opet ne zavisi popravka, mi dalje pišemo nalog nadležnoj službi koja potom dolazi da taj problem otkloni, što je znalo da potraje. Zaista će nam ovi radovi puno značiti i nadam se da u budućnosti više nećemo imati problema sa javnom rasvetom u Šašincima”, rekao je Dragan Markićevi, predsednik Mesne zajednice Jarak.

Predsednik Mesne zajdnice Šašinci Nikola Milić takođe napominje da će za sve meštane ovog sremskog sela zamena ulučne rasvete biti od koristi.

Prema njegovim rečima postojeća rasveta je stara, dotrajala i kvarovi su bili učestala pojava. Usled nepovoljnih vremenskih uslova pojedine ulice su ostajale i u mraku.

“Mislim da su ovi radovi pun pogodaka za naše selo i mogu samo da izrazim zadovoljstvo i zahvalnost u ime svih Šašinčana na ovom projektu”, rekao je kratko Milić.

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Mitar 19.08.2020. - 7:10 am

Da li su iz te firme objasnili da led sijalica gubi na jacini svetla 7 puta brze od klasicne sijalice? Onda ce gospoda iz te firme biti zaduzena da ih menjaju po svom cenovniku a narod ce placati od svog minimalca kroz poreze.

Komentari su zatvoreni.