Francuska u „lokdaunu“ do 1. decembra

Predsednik Francuske Emanuel Makron je, u obraćanju javnosti, rekao da će u petak započeti zatvaranje cele zemlje u cilju sprečavanja širenja zaraze koronavirusom, prenosi Rojters.

Nove mere će biti na snazi do 1. decembra.

Makron je naveo da će većina škola ostati otvorena, ali da će fakulteti preći na onlajn nastavu. Kako je istakao, ljudi moraju da ostanu u svojim domovima koliko je god moguće.

Francuski predsednik je naveo da će, ukoliko za 15 dana bude manji broj zaraženih, mere biti popuštene. 

(Rojters

Nemačka od ponedeljka u „lokdaunu“

Nemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da su se federalna vlada i vlade nemačkih pokrajina saglasile da se od ponedeljka uvede takozvani „lokdaun“ u cilju sprečavanja širenja zaraze koronavirusom, preneo je Rojters.

„Ovo su teške mere“, rekla je Merkelova novinarima i dodala da će ograničenja biti prilagođena za dve nedelje, ukoliko bude potrebe za tim.

Kancelarka je obećala da će sve firme pogođene novim zatvaranjem dobiti ekonomsku podršku, a da će podrška za mala preduzeća iznositi 75 odsto njihovih prihoda.

„Nadoknadićemo štetu pogođenim preduzećima, institucijama i klubovima“, navela je Angela Merkel.

(Rojters)

Prema nacrtu predloga u koji je Rojters imao uvid, Nemačka bi trebalo da uđe u takozvani „lokdaun“ od 4. novembra.

Nemački list Bild preneo je da se kancelarka Angela Merkel nada da će se usaglasiti sa premijerima nemačkih pokrajina da „lokdaun“ počne 2. novembra. 

U Švajcarskoj pooštrene mere protiv koronavirusa

U Švajcarskoj su danas pooštrene antiepidemijske mere s ciljem da spreči dalje širenje talasa novih slučajeva kovida 19.

Rojters izveštava da nove mere uključuju zatvaranje disko klubova od sutra, obustavu nastave na univerzitetima od početka novembra i nova ograničenja za sportske događaje i putovanja.

Vlada u Bernu je saopštila da će stare i nove biti uvedene na neodređeno vreme.

(Tanjug, Rojters

Možda Vam se svidi i