Nastavlja se s popuštanjem mera, danas odluka o policijskom času za Prvi maj

Od strane Ozon
1 komentar


Moguće ublažavanje mera, odnosno skraćivanje zabrane kretanja, tokom predstojećih prvomajskih praznika još nije izvesno, iako su se juče očekivale konkretnije informacije posle sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa kriznim štabovima za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.

U Srbiji je, prema poslednjim podacima, registrovano 8.497 zaraženih korona virusom, a 168 je preminulo od posledica ovog virusa.

Hospitalizovano je 2.517 pacijenata, a izlečeno je 1.260 osoba.

Od juče, kako je saopštio krizni štab za suzbijanje kovida-19, otvoreni parkovi i šetališta i dozvoljeni treninzi na otvorenom. Od ponedeljka, uz ozbiljne bezbednosne mere, počinju sa radom kafići i restorani, javni gradski prevoz u Novom Sadu i Kragujevcu, a već od petka, 8. maja, javni prevoz će biti pušten i u Beogradu i Nišu.

Izmene termina policijskog časa za prvomajske praznike su moguće, a konačna odluka o tome biće doneta danas. To jerekao epidemiolog Branislav Tiodorović i dodao bi policijski čas mogao da počne od petka, a odluka o tome će biti doneta danas. Kako kaže, struka je za to da ostanu mere, ali početak policijskog časa ne mora da bude u 18 časova i ne mora da bude zahvaćen četvrtak, već može početi i od petka. Tiodorović je naveo da je veliki pritisak javnosti da se policijski čas ukine za praznike.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije, epidemiolog Darija Kisić Tepavčević izjavila je da se još uvek ne zna odluka državnog vrha o eventualnom ublažavanju mera za Prvi maj, ali da stav stručnog tima ostaje nepromenjen i, kako je rekla, rigidan i nepopularan.

“Što se tiče mera za Prvi maj, mi smo rigorozni i nepopularni. Preporuka je da se apsolutno strpimo još malo, jer se vidi kraj izlaska iz epidemije. Nemojmo da sada zbog gubitka strpljenja, upropastimo sve što smo postigli”, rekla je Kisić Tepavčević i dodala da se još uvek ne zna odluka državnog vrha.

“Apelujemo da se ponašate odgovorno prema sebi i svojoj porodici, da se strpimo i ispratimo virus iz naše zajednice…”, rekla je Kisić Tepavčević.

Prema jučerašnjem pisanju Blica, postoji mogućnost da umesto od četvrtka zabrana kretanja bude pomerena na petak od 18 časova.

Pomeranje i jedan dan više za kretanje, razmatra se, jer je procenat obolelih od COVID-19 u Srbiji pao ispod šest odsto testiranih. Smanjenje obolelih nije drastično, ali se kreće oko veoma ohrabrujućih pet odsto. Odluka da li će biti izmene zabrane kretanja zavisiće isključivo od rezultata koje pokazuju testovi na COVID-19.

You may also like

1 komentar

Jovan Milic 29.04.2020. - 11:53 am

Zasto smo na pocetku epidemije imali policijski cas od subote do ponedeljka ako je bilo sve u redu? I sada kad se ublazilo sve oni pomeraju na cetvrtak ili petak? Ovde se radi o cistoj manipulaciji narodom od strane politicara.

Komentari su zatvoreni.