Napreduju radovi na izgradnji nove „Popovićeve“ škole. Od septembra bez sunđera i krede

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Radovi na izgradnji novog objekta Osnove škole “Jovan Popović” u Sremskoj Mitrovici napreduju predviđenom dinamikom i bez većih poteškoća. Trenutno se izvode radovi na zastakljivanju objekta, a zatim sledi i uređenje unutrašnjosti istog.

Povodom obeležavanja školske slave Savindana, novi objekat zajedno sa direktorom škole Slobodanom Stojilkovićem juče su obišli gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader i načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove i imovinu Miroslav Jokić.

“Izuzetno sam zadovoljan onim što danas vidim, ova zima svakako pogoduje radovima i za sada oni se odvijaju bez poteškoća, tako da verujem da će rok za završetak radova biti ispoštovan i da ćemo već u septembru mesecu preseliti đake iz starog u nov objekat škole. Urađeno je mnogo toga u takozvanoj sivoj fazi, možemo reći i da je ona privedena kraju, a trenutno se radi na ustakljivanju objekta, a zatim će se radovi preseliti i u sam objekat”, rekao je gradonačelnik prilikom obilaska.

On je istakao da će “Popovićeva” škola svakako biti jedna od najmodernijih u Srbiji i da se prilikom izrade projekta izuzetno vodilo računa o svim detaljima, pa će tako, na primer krov imati svoju ekološku komponentu.

“Grad Sremska Mitrovica i Autonomna pokrajina Vojvodina zajedničkim snagama, odnosno sredstvima grade jedan reperezentativan objekat u obrazovanju i kada škola bude završena mislim da će to biti domaći zadatak i putokaz drugima, pa i nama na koji način jedna moderna škola treba da izgleda”, rekao je Sanader.

Sa gradonačelnikom se složio i direktor Stojilković koji je istakao da je učestvovao u izradi projekta opremanja objekta i da već sada može da zamisli kako će izgledati škola kada se svi radovi privedu kraju.

“Zamišljeno je da nova škola bude jedna od najmodernijih obrazovnih ustanova u Srbiji i ubeđen sam da će tako i biti. Škola će brojati 20 savremeno opremljenih učionica u kojima se više neće koristiti kreda i sunđer, jer će biti opremljene interaktivnim tablama, a svaka od njih imaće i takozvanu pripremnu prostoriju. Zatim biće tu moderna biblioteka, mediateka, kuhinja, prostor za produženi boravak, zbornica i druge administrativne prostorije. Sve što modernizuje nastavu biće u školi obuhvaćeno i mi ćemo se truditi da to maksimalno iskoristimo u sistemu obrazovanja”, rekao je direktor.

Prema njegovim rečima “Popovićevu” školu trenutno pohađa oko 820 učenika, a on se nada da će taj broj od septembra biti i veći.

Načelnik Jokić kratko je dodao da je uporedo sa radovima na izgradnji novog objekta škole u toku izrada projekta sanacije i rekonstrukcije fiskulturne sale.

“U odnosu na Svetog Savu prošle godine radovi na izgranji su zaista prilično odmakli. Mi se duboko nalazimo u realizaciji druge faze, to znači da se objekat trenutno ustakljuje, da je počelo mašinsko malterisanje škole i da je veći deo instalacija već postavljen, kao i krovni pokrivač. Paralelno sa izgradnjom novog objekta radi se i projekat rekonstrukcije fiskultrne sale koji će kada se završi biti potpuno identičan, odnosno biće istog arhitektonskog i dizajnerskog smisla kao i sam objekat škole”, rekao je Jokić.

Stari objekat škole

Podsećanja radi, prva faza projekta izgradnje novog objekta Osnove škole “Jovan Popović” obuhvata grube betonsko – armiračke radove. Vrednost ove faze iznosi oko 77 miliona dinara, od toga je Uprava za kapitalna ulaganja učestvovala sa 60 miliona, a Grad Sremska Mitrovica sa oko 17 miliona dinara.

Druga faza obuhvata sve one radove kako bi objekat bio u potpunosti završen u skladu sa projektom, to znači uređenje kompletnog prostora, od stolarije, preko podova, izolacije, fasade, instalacija… Vrednost ove faze radova iznosiće oko 258 miliona dinara od čega će Uprava za kapitalna ulaganja izdvojiti 200 miliona, a ostatak lokalna samouprava Grada Sremska Mitrovica.

Možda Vam se svidi i