NAJBOLjI RAKETNI MODELARI NA 17. SIRMIJUM KUPU (FOTO)

Od strane Ozon
0 komentar

U subotu 3.oktobra na sportskom aerodromu Veliki Radinci kod Sremske Mitrovice održano je otvoreno međunarodno takmičenje u raketnom modelarstvu – „17.Sirmijum Kup“, u organizaciji Aerokluba „Sremske Mitrovica“. Zbog ovogodišnje situacije sa virusom Covid-19, na takmičenju su nastupila 24 takmičara iz Srbije i jedan takmičar iz Bugarske, koji su su se nadmetali u seniorskoj i juniorskoj kategoriji u dve takmičarske discipline.

Takmičenje je održano u međunarodno priznatoj disciplini S4 (modeli raketoplana) i u novoustanovljenoj probnoj disciplini SM-A, koja objedinjuje discipline S3 (modeli raketa sa padobranom), S6 (modeli raketa sa trakom) i S9 (modeli raketa sa žirokopterom) koje se takmičarski odvijaju u tri eliminacione runde uz četvrtu finalnu. Organizator je uvođenjem ove discipline prezentovao dinamiku koja se unosi u samo takmičenje, i dao predlog i primer ostalim organizatorima da se oprobaju u ovoj disciplini.

Pravila raketnomodelarskih takmičenja kažu da je najuspešniji takmičar čiji je model najduže leteo, jer se meri trajanje leta modela. Da bi model što duže leteo, neophodna je dobra izrada modela, karakteristike modela u skladu sa propisima, poznavanje termike, vešto startovanje modela i na kraju sportska sreća.
Najbolji u disciplini S4 (modeli raketoplana) bio je takmičar gost iz Bugarske Stefan Vasilev. Drugo i treće mesto su zauzeli članovi porodice Katanić – vicešampionsku poziciju Vesna i treću poziciju Zoran. U novoj disciplini SM-A nakon tri eliminaciona kruga i četvrtog finalnog, najbolji je bio Mihailo Petrović iz AK „Franjo Kluz“ iz Zemuna, ispred drugoplasirane Kristine Čipčić iz AK „Kikinda“ i trećeplasiranog Stefana Vasileva iz Bugarske.

Ovo takmičenje je trebalo da bude kolo svetskog kupa u raketnom modelarstvu, ali ove godine na nivou Međunarodne vazduhoplovne federacije (FAI) je odlučeno da se svetski kup i rangiranje u ovom sistemu takmičenja ne održava. Pred raketnim modelarima, u skladu sa kalendarom takmičenja VSS za 2020.godinu, su još državno prvenstvo i dva kola juniorskog i seniorskog kupa Srbije, koja je planirano da se održe do kraja meseca oktobra.

Foto: AK „Sremska Mitrovica“

You may also like