Mladi su pokretačka snaga

Od strane Ozon
0 komentar

Noćajac Vladimir Ančić nedavno je oko sebe okupio brojnu omladinu iz sela, a sa željom i ciljem da zajedno rade na rešavanju pojedinih problema i kroz niz aktivnosti poboljšaju kvalitet života dece i mladih u tom mačvanskom mestu.

Kako kaže ovaj dvadesetšestogodišnjak, mladi su oduvek bili pokretačka snaga i to je činjenica na koju računa i na koju se oslanja, te veruje da će njegova zamisao imati pozitivan uticaj na celo selo i sve one koji u njemu žive.

Vladimir Ančić

„Pre izvesnog vremena imao sam ideju da okupim mlade, ali tek nedavno sam krenuo i u samu realizaciju te ideje. Za početak razgovarao sam sa nekolicinom prijatelja o tome i od njih dobio podršku, što mi je dalo vetar u leđa. Sada, ne tako davno od tada, oko sebe sam stvorio krug ljudi od preko 50 momaka i devojaka, omladinaca ne starijih od 30 godina koji će zajedno sa mnom realizovati niz aktivnosti, akcija, radova. Najlakše je očekivati od drugih da nešto urade za tebe i za neko opšte dobro, još lakše je tražiti mane i nedostatke, kritikovati, a nema puno onih koji žele sami da doprinesu, na primer svojoj mesnoj zajednici, da nešto korisno urade za svoje selo, komšije, međutim ima nas i takvih i upravo njih sam okupio, mlade koji su voljni da uzmu stvari u svoje ruke i preuzmu inicijativu“, počinje Vladimir.

On je u međuvremenu razgovarao i sa predstavnicima lokalne samouprave Grada Sremska Mitrovica, kao i Mesne zajednice Noćaj, koji su takođe dali punu podršku njegovoj ideji.

„Prva aktivnost nam je vezana za dvorište Osnovne škole „Dobrosav Radosavljević Narod“, prvenstveno za sam sportski teren. On se trenutno nalazi u prilično lošem stanju, a predstavlja mesto na kojem se deca i mladi druže, nalazi se i u samom centru sela i trebalo bi da je uredno, lepo, funkcionalno i pre svega bezbedno, ono što sada i jeste i nije. U planu nam je baš zbog svega toga, da ga kompletno sredimo i uredimo. Postavićemo novu žicu oko terena, zameniti table na koševima, golove, mreže, a osvežićemo i linije na betonu. Malo ćemo doterati i prostor ispred dvorišta, ima tu nekih stvari koje bi mogle da se ofarbaju, okreče. Sve u svemu pripremićemo teren za turnire koji nas očekuju na leto, ali i za novu školsku godinu“, objašnjava Noćajac.

Tokom leta na školskom igralištu održavaju se dva  fudbalska nadmetanja – „Noćaj kids open“  namenjen mlađim kategorijama i „Petrovdanski turnir“ za seniore. Oba takmičenja okupe veliki broj učesnika, ali i publike.

U planu je i organizacija turnira u basketu, što se u Noćaju do sada nije realizovalo.

„Važno je mlade animirati i ponuditi im neku zanimaciju, neki kvalitetan sadržaj, a sport je zaista prava stvar za tako nešto. Baš zbog toga se vodimo mišlju da ne bi bilo loše organizovati turnir u basketu, jer nisu svi ljubitelji fudbala, ovaj turnir bi okupio možda drugu grupu dece i mladih, a to automatski znači da bi ukupno broj učesnika u tim dešavanjima bi bio veći“, kaže Vladimir.

Radiće se na uređenju samog centra sela, na održavanju javnih površina, generalno na sitnim, ali za meštane Noćaja bitnim projektima koje sami mogu da realizuju.

„Želja i zamisao nam je da naše selo zajedno, sami učinimo lepšim, naravno pomoć je dobrodošla i vrlo sam zahvalan Gradu Sremska Mitrovica, jer već sada nam je obećana određena materijalna pomoć za uređenje igrališta. Bitno je da animiramo što veći broj mladih, da se aktiviramo i damo svoj doprinos razvoju Noćaja. Godinama  unazad omladina u selu je bila neprimetna, nikako ili vrlo malo angažovana i to sada menjamo“, priča dalje Vladimir.

On dodaje da je jedan od planova za budućnost i zvanično osnivanje udurženja koje bi okupljalo mlade, a prvenstveno zbog mogućnosti da na taj način apliciraju za određena sredstva kod različitih nivoa vlasti, odnosno institucija i organizacija.

„Ne bi bilo loše da za realizaciju određenih projekata, a za koje se složimo da će koristiti selu i meštanima, možemo da konkurišemo i dobijemo sredstva koja će nam pomoći da ono što smo zamislili sprovedemo u delo. Za sada smo ostvarili dobru saradnju sa lokalnom samupravom i zahvalni smo na razumevanju i sluhu za naše probleme i ideje, nadam se da će se ta saradnja u budućnosti samo produbiti. Uz dobar plan, trud, volju i rad, mislim da sve što zamislimo možemo i ostvariti“, završava Vladimir.

Možda Vam se svidi i