Ministar odbrane u poseti Prvoj brigadi kopnene vojske u Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin obišao je danas jedinice Prve brigade kopnene vojske u kasarni „Boško Palkovljević Pinki“ u Sremskoj Mitrovici.

Komandant Prve brigade brigadni general Zoran Nasković uručio je ministru Vulinu Plaketu Prve brigade, uz znak zahvalnosti za jačanje te jedinice.

Pripadnici Prve brigade kopnene vojske, istakao je Vulin, svoju vrednost pokazali su mnogo puta.

„Takmičili su se na armijskom biatlonu u Ruskoj Federaciji, svoju vrednost su pokazali sa najnovijom tehnikom višecevnim bacačima raketa i tenkovskim posadama na vežbi „Sadejstvo 2020″, ali više od svega oni su svoju vrednost i svoju ljubav prema otadžbini i prema svom pozivu pokazali u prvom talasu korone. Prva brigada je doživela najteži udar i bila je odmah u prvoj liniji odbrane. Zahvaljujući njihovoj upornosti, radu, entuzijazmu, strpljenju i hrabrosti, stotine i stotine naših građana koji su dolazili iz inostranstva, a posle su to postale i hiljade, bili su prihvaćeni, zbrinuti i sačuvani u tom trenutku“, naglasio je Vulin.

Prema njegovim rečima, Prva brigada je tada dala ogroman doprinos u borbi protiv kovida i to naša zemlja i naš narod neće i ne sme da zaboravi.

Sada su svi naši pripadnici zdravi, svi su dobro, obavljaju svoje redovne zadatke, ali ako zatreba, ponovo će pomoći svojoj zemlji“, poručio je Vulin.

Tokom posete Vulin je obišao je park tehničkih sredstava, a prisustvovao je i prikazu izvođenja obuke u tenkovskoj četi 15. tenkovskog bataljona i artiljerijskoj bateriji samohodnih višecevnih lansera raketa 13. diviziona SVLR. Obišao je i Spomen sobu garnizona Sremska Mitrovica.
Obilasku je prisustvovao i načelnik štaba Kopnene vojske brigadni general Željko Tramošljika.

Bespilotne letelice CH-92A u funkciji jačanja Vojske

Sve moderne armije gledaju da što kasnije upotrebe živog čoveka i vojsku i zato se kupuju bespilotne letelice i konstruišu besposadne platforme, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin na danas izvedenom prvom bojevom gađanju iz daljinski pilotiranog vazduhoplova CH-92A po zemaljskim ciljevima, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Prema Vulinovim rečima, moderno ratovanje je ratovanje visokih tehnologija, u kojem se koriste besposadne platforme.

Dodao je da će sve funkcije bespilotnih letelica CH-92A biti u svrhu jačanja naše vojske, a njihova kupovina predstavlja svojevrstan transfer tehnologije, jer kupujući tehnologiju, kupujemo i znanje koje će naši inženjeri umeti da primene.

Pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović je istakao da je u toku završna faza ispitivanja pred prijem bespilotnih borbenih letelica CH-92A i kompletanog seta opreme u naoružanje Vojske Srbije.

Naveo je da su ove letelice isporučene Vojsci Srbije pre nekoliko meseci.

„Danas je pretposlednji dan ispitivanja i do sada je sve uspešno obavljeno, uključujući i bojevo gađanje bojevom raketom FT-8C, na poligonu u Nikincima. Ostao je još jedan dan ispitivanja nakon čega će se sistem smatrati prihvaćenim“, rekao je on.

Ministarstvo odbrane Srbije

Bespilotne letelice CH-92A, osim napada ciljeva na zemlji, što je prikazano danas na poligonu u Nikincima, mogu se koristiti za realizaciju širokog spektra zadataka poput izviđanja iz vazdušnog prostora, preciznog određivanja koordinata uočenih ciljeva na zemlji.

Takođe i njihovog automatskog praćenja, za obaveštajne pripreme bojišta, korekcije artiljerijske vatre, procene efekata dejstva, laserskog obeležavanja cilja radi dejstva druge laserski vođene municije, bombi i raketa).

Ministarstvo odbrane Srbije

Možda Vam se svidi i