MIHAJLOVIĆ: Most kod Sremske Rače biće završen za dve i po godine

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Most preko Save kod Sremske Rače, u okviru izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo, biće izgrađen za dve i po godine, najavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i istakla da Srbija ulaže ukupno 13 mlrd EUR u regionanalne projekte.

– Srbija danas sa svim svojim projektima učestvuje sa 13 mlrd EUR u regionalnom povezivanju, sa BiH, Mađarskom, Rumunijom, Severnom Makedonijom i Crnom Gorom. To su sve projekti na kojima radimo, bilo da je u pitanju izgradnja autoputa, brze pruge, ili da je u pitanju samo rekontrukcija određenih puteva – rekla je Mihajlović tokom obilaska gradilišta mosta preko Save u okviru izgradnje deonice autoputa od Sremske Rače do Kuzmina.
Ukupna dužina mosta je 1.310 metara. Sastoji od prilaznih betonskih konstrukcija na levoj i desnoj obali Save, dužine 530 metara i 450 metara i čelične konstrukcije nad rekom dužine 330 metara.

Izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u celom regionu, a ukupna procenjena vrednost te investicije je oko 2 mlrd EUR. Srbija je prošle godine krenula u izgradnju prve deonice, od Sremske Rače do Kuzmina, u dužini od 18 kilometqra, a vrednost investicije je 220 mil EUR. Trenutno se radi projektna dokumentacija za drugu deonicu, Požega-Kotroman, u dužini od oko 60 kilometara, a vrednost tog dela autoputa je oko 830 mil EUR.

Takođe, Srbija će učestvovati i u izgradnji deonice Rača-Bijeljina na teritoriji Republike Srpske, u dužini od 17 kilometara , a procenjena vrednost radova je oko 136 mil EUR, ne računajući eksproprijaciju i druge troškove. Autoput Beograd-Sarajevo će biti prvi autoput između Srbije i neke od zemalja u regionu gde ćemo imati zajedničke granične prelaze: u Sremskoj Rači na teritoriji Srbije, a u Kotromanu na teritoriji BIH. Već je formiran Operativni tim koji će raditi na uspostavljanju zajedničkih graničnih prelaza. Jedan takav prelaz biće uskoro i na mostu Ljubovija-Bratunac, u Bratuncu, gde je prošle nedelje potpisan Sporazum o zajedničkom održavanju 11 mostova između Srbije i BIH na Drini, Savi i Uvcu.

Srbija je za održavanje šest mostova na Drini namenila oko 15 mil EUR za tri godine, 2021-2023.
Pre samo nekoliko godina, praktično nije bilo zajedničkih projekata između Srbije i RS i Srbije i BIH. Takođe, već je izgrađen most Bratoljub, a biće izgrađen i novi aerodrom u Trebinju vredan 55 mil EUR, gde se prvi letovi očekuju od 2022.

U planu je i izgradnja brze saobraćajnice Slepčević – GP Badovinci, u dužini od 15 kilometara, a vrednost tog projekta je 75 mil EUR.

Autor: Tanjug

You may also like