Menja se zakon: Kazne na licu mesta za nenošenje maske

Od strane Ozon
0 komentar

Krizni štab za borbu protiv virusa korona je na današnjoj sednici usvojio predlog da se izmenama zakona omogući prekršajno kažnjavanje onih koji ne nose maske.
Skupština Srbije bi zato, kako se dodaje, već na prvoj sledećoj sednici trebalo da usvoji izmene i dopune Zakona o prekršaju, kao i dopunu Zakona o zaraznim bolestima, čime bi se kršenje mere o nošenju maski smatralo prekršajem i kažnjavalo mandatnom kaznom.

Tako bi se ubuduće nenošenje maski, u zatvorenim prostorima, kažnjavalo sa 5.000 dinara, ali na licu mesta, bez sudskog procesa kao što je trenutno slučaj.

Podsetimo, Krizni štab ranije danas nije doneo nijednu odluku o uvođenju novih mera u borbi protiv epidemije virusa korona, iako su članovi tog tela najavili da će jedna od njih sasvim izvesno biti uvođenje obaveznog pi-si-ar testa za ulazak u našu zemlju.

Posle sednice je saopšteno da se neće tolerisati nikakvo kršenje preventivnih mera, kao i da se radi na pravnom okviru da bude moguće sankcionisanje kada se mere krše.

Nismo pooštravali mere, već će se raditi da se ovo što imamo sprovede rigorozno i dosledno, rekao je imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković.
Hitna sednica Kriznog štaba održana je nakon što je u četvrtak u Srbiji potvrđeno 512 novih slučajeva virusa korona u jednom danu, što je najviše od početka epidemije.

Kon: Insistira se na sankcionisanju

Član Kriznog štaba, epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je da je glavna rasprava na današnjoj sednici bila sankcionisanje onih koji krše već postojeće mere.

„To je najvažnije bilo danas, s tim da je jasno da se na dnevnom nivou prati situacija i da se na dnevnom nivou mora reagovati“, rekao je Kon za TV Prva.

On je ocenio da se mere, koje se odnose na zabranu okupljanja preko 30 ljudi i zabranu rada posle 23 sata, ne sprovode jer postoje slučajevi kršenja.

Došlo je do relaksiranja i opuštanja kod dela javnosti, malog, ali veoma bučnog, istakao je Kon.
On je dodao da zdravstveni radnici, koji se već mesecima bore protiv kovida-19, već polako postaju revoltirani kada vide da se neki mera ne pridržavaju.

„Važno je da koristimo mere, da nosimo maske jer tamo gde su korišćene pokazalo se da je došlo do smanjenja broja zaraženih“, zaključio je Kon.

Sputnik

Možda Vam se svidi i