Međunarodni dan borbe protiv raka dojke: Ansambl srpske horske umetnosti iz Sremske Mitrovice pomogao pacijentkinjama Dispanzera za žene

Od strane Ozon
0 komentar


Povodom  Međunarodnog dan borbe protiv raka dojke, Ansambl srpske horske umetnosti, donirao je  30 pari papuča za pacijentkinje Dispanzera za žene, Sremska Mitrovica. 

“ Vodeći se činjenicom da su većinski deo našeg hora pripadnice lepšeg pola, želeli smo da objedinimo lepo (pevanje) i korisno (opšti cilj) kroz ljubav prema pevanju te i ukažemo na važna društvena i socijalna pitanja koja se tiču svih nas. Zajedno sa dr Evicom Lazić, načelnicom Dispanzera za žene, a na inicijativu mame našeg dirigenta i uz podršku članova našeg hora, pokrenuli smo akciju kojom obeležavamo 24. oktobar – Međunarodni dan borbe protiv raka dojke”.

Oktobar. Mesec borbe protiv raka dojke i Međunarodni dan borbe protiv raka dojke (24.10.). Celokupnoj javnosti, a naročito pripadnicama lepšeg pola, skreće se pažnja na rasprostranjenost ove opake bolesti i podiže svest o značaju prevencije i ranog otkrivanja. 

Cilj ove akcije je podstaći žene da se redovno i obavezno javljaju na preventivne ginekološke preglede. To je najbolji način da se bolest dijagnostikuje na vreme i poveća stepen izlečenja.

Uz zahvalnost na donaciji, koju su u ime članova hora “Serbika“ predali dirigent hora, mr Vladimir Opačić i Nataša Tanasić, članica hora i službenik za javne nabavke u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica, dr Evica Lazić, načelnica Dispanzera za žene i Marijana Popović, glavna sestra Službe za zdravstvenu zaštitu žena naglasile su da je prema podacima Svetske zdravstvene organizacije rak dojke najsmrtonosnija vrsta kancera kod žena u Evropi i svetu te da Dispanzer za žene, svojim delovanjem u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja karcinoma dojke i grlića materice, posvećeno i organizovano radi na prevenciji ove bolesti što putem pismenih poziva pacijentkinjama na ciljane preventivne preglede a što putem redovnih ginekoloških kontrola i monitoringa. Ističu da se svim pacijentkinjama starosti od 50 do 69 godina obavezno, na svake dve godine, rade preventivni pregledi i mamografija a ujedno i apeluju na mlađe pacijentkinje da obavezno redovnim samopregledom i redovnim odlaskom kod izabranog ginekologa ispitaju neophodnost rane prevencije naročito ako spadaju u rizičnu grupu. Najčešće pominjani faktori rizika za nastanak ove bolesti su – nasledne predispozicije, rana prva menstruacija, kasna menopauza, nerađanje dece ili rađanje dece u kasnijoj životnoj dobi, nedojenje dece, hormonska terapija, nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost, konzumiranje alkohola, duvana itd. 

Poklonom u prepoznatljivoj boji, boji ružičaste trake – simbola meseca borbe protiv ove bolesti skrećemo pažnju svim pacijentkinjama Dispanzera za žene Sremska Mitrovica da, podstaknute simbolikom i značajem roza boje, urade i preventivni pregled dojki (i grlića materice) ali i da podstaknu i druge žene da učine isto.

Pregled dojki i grlića materice u Dispanzeru za žene Sremska Mitrovica mogu da obave i žene koje nemaju zdravstvenu knjižicu/zdravstveno osiguranje! Pregledi su potpuno besplatni i ne podrazumevaju dodatnu, birokratsku proceduru.

Javite se svom ginekologu. Ukoliko sutra!

‘Prut je u snopu jači!“ Udruženi, za život pred nama.

“…Onima koji su zalutali pokažite put, onima koji su gladni dajte komad hleba; onima koji su tužni, uputite lepu reč; onima koji su nemoćni, pružite ruku; onima koji su pali, pomozite da ustanu; onima koji su srećni, ne kvarite sreću; a onima koji ne spadaju ni u jednu gore navedenu kategoriju, nasmešite se i ne kažite ništa…“

Možda Vam se svidi i