U OVOM trenutku u centrima za azil i prihvatnim centrima kojima upravlja Komesarijat za izbeglice i migracije nema pozitivnih slučajeva zaražavanja korona virusom.

Tokom prethodnog perioda, od ponovnog otvaranja centara nakon završenog vanrednog stanja do danas, imali smo nekoliko potvrđenih slučajeva, sa atipičnom simptomatologijom, i svi oni su završeni. Među potvrđenim slučajevima bio je i slučaj devojčice iz Iraka stare 13 godina, koja je bila smeštena u Prihvatnom centru  Šid Stanica – kažu u Komesarijatu.

U svim Centrima za prihvat migranata na teritoriji Srbije odmah nakon proglašenja pandemije od strane Svetske zdravstvene organizacije naloženo je da se mere prevencije moraju sprovoditi, što podrazumeva redovnu svakodnevnu dezinfekciju prostora, obavezna dezinfekcija ruku pre jela, nošenje maski, dezobarijere, redovno provetravanje itd.

– Svakodnevno ih informišemo o stanju sa korona virusom u svetu i kod nas, postavljeni su posteri sa savetima kako se sačuvati od infekcije, kao i kratki video sadržaji na istu temu na svim jezicima kojima govore migranti u našim centrima – kažu u Komesarijatu za izbeglice i migracije.

Novosti

Možda Vam se svidi i