Masovno testiranje na koronu kreće za 48 sati, nećemo proširivati policijski čas

Od strane Ozon
0 komentar

U obraćanju javnosti predsednik Aleksandar Vučić rekao je da se prelazi na masovna testiranja, što će biti promena principa rada.

„To znači da ćemo pokušati da istražimo sa kim su zaraženi sve bili u kontaktu. Naravno neće biti sa ovom merom zanemareni oni koji imaju neke siptome. O ovome će više govoriti lekari. Uz podršku kineskih prijatelja počećemo za 48 sati, drastično uvećanje testiranja. Imamo dovoljan broj testova. Zašto ovo radimo? Zašto je ovo potpuna promena pristupa sada? Mnoge zemlje u Evropi su se trkale kako da odigraju politički. Daćemo sve od sebe, borićemo se duplo snažnije nego do sada. Šta kažu kineski lekari? To je kao kad imate gangrenu na nozi i svaki dan uspešno odsecati po milimetar gangrene, a ona se širi… Zato je cilj da obuhvatimo što više ljudi. Kada to uradimo zahvatićemo deo gotovo zdravog tkiva. Kada to uradimo, organizam će biti zdrav. Kod Kineza je kriza trajala 29 dana. Oni su rekli da nema potrebe da produžimo policijski sat, tako da nećemo proširivati policijski čas“, rekao je predsednik.

Vučić je govorio i o hlorokinu, lek za koji se spekuliše da bi mogao biti koristan za lečenje COVID-19.

„Počećemo da proizvodimo ovde hlorokin, iako ga imamo za više hiljada bolesnika, ali smo spremni da proizvodimo još“, rekao je on.

Govoreći o broju slobodnih respiratora, predsednik je rekao da postoji mogućnost da Srbija bude među zemljama koje će imati najviše slobodnih ovih uređaja na svetu.

O dodatnim merama, kako je dodao, pričaće nakon „kontranapada“, odnosno masovnih testiranja stanovništva.

„Samo od nas zavisi koliko će ovo trajati. Što se tiče ekonomskih mera, pripremamamo ozbiljan paket mera. Spremićemo značajn novac. Ali, toliku viku koju su podigli neki, posle 16 dana krize… To što su obećali evropski lideri u svojim zemljama, odakle im to? To oni neće ostvari. Mi nećemo pričati bajke, napravićemo ozbiljan plan i baziraćemo ga na tome da pomognemo privatno sektoru. Nećemo smanjivati penzije, nećemo dirati ni plate – ni minimalac, ni plate u javnom sektoru. Sve programe koje imamo biće usmerene na privatni sketor. Mnogi su dali novac, i oni koje volim i oni koje ne volim“, rekao je Vučić, koji je potom nabrojao više preduzetnika i kompanija koje su donirale novac.

Novac je u visini od dve i po, do 4 i po milijarde, rekao je Vučić o sredstvima za pomoć.

Možda Vam se svidi i