Manekenke u Torinu nosile maske srpskih osuđenika

Od strane Ozon
0 komentar

Za potrebe modne revije u Torinu, na kojoj su predstavljeni modni dizajneri sa Balkana, osuđena lica u zatvoru u Sremskoj Mitrovici sašila su 26 zaštitnih maski, koje su manekenke nosile drugog dana Nedelje mode, 4. oktobra.

Kako je Danasu rečeno u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, šest osuđenika su sami osmislili dizajn i sašili ove maske.

„Ovom prilikom, kao i inače kada kroje i šiju, osuđenici su imali pomoć stručnih instruktora studija tekstila „Zelengora“ koji se nalazi u poluotvorenom odeljenju Kazneno-popravnog zavoda. Osuđenici su odabrali vesele i svetle boje – crvenu, belu, roze, svetlo sivu… i dizajn koji prenosi vedrinu, radost i ohrabrenje u trenutku kad je svim ljudima u svetu tako nešto potrebno. Maske su oslikane zvezdicama i emotikonima sreće, takozvanim smajlijima, kako bi putem maski, koje su ovog puta i modni predmeti, još više istakli ove snažne poruke za publiku koja je onlajn pratila revije na ovoj manifestaciji“, objašnjeno nam je u Upravi.

Podsetimo, IDOL kolekcija 40 modnih dizajnera sa Balkana (Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Severna Makedonija) predstavili su svoje radove na prvoj onlajn nedelji mode u Torinu – digitalno izdanje od 3. do 9. oktobra 2020. godine.

Zajednički projekat organizacija „Dress for Success“ – Obučena za uspeh, uz podršku i saradnju nemačke nevladine organizacije „Help“, preko Udruženja poslovnih žena i Evropske mreže preduzetništva, zasnovan na konceptu regionalne socijalne platforme, omogućava direktno učešće kreatora, dizajnera, modnih brendova sa neafirmisanim kreatorima, dizajnerima, proizvođačima iz različitih socijalno osetljivih grupa (žene, mladi, Romi, povratnici, deca sa autizmom, osuđena lica) koji kroz proizvodne procese stvaraju domaće modne kolekcije i brendove.

Printscreen Facebook

U krojačkom pogonu u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici trenutno je radno angažovano 30 osuđenika koji su prethodno prošli sertifikovanu obuku uz finansijsku podršku nemačke nevladine organizacije „Help“. Obuka se organizuje već godinu i po dana, a nedavno je pokrenut i novi ciklus obuke za još 10 osuđenika koji će im pomoći da se zaposle po isteku kazne imajući u vidu da je reč o deficitarnom zanimanju.

„Osuđenici šiju i zaštitna odela (maske, nazuvice, skafandere), radne uniforme, modna odela, program za restorane i hotele, posteljine… Svi su prošli sertifikovanu obuku“.

Sašili 50.000 maski

Osuđenici u zatvoru u Sremskoj Mitrovici od 12. marta ove godine pa do danas, sašili su oko 50.000 zaštitnih maski, rečeno je Danasu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija. Inače, osuđenici u zatvorima u Sremskoj Mitrovici, Nišu, Zabeli i osuđenice u ženskom zatvoru u Požarevcu odmah na početku epidemije počeli su da šiju dnevno i do 6.000 zaštitnih maski za zaposlene i lica lišena slobode u svim zavodima kako bi se sprečilo širenje virusa i ta proizvodnja i dalje traje i proširena je na izradu zaštitnih odela, nazuvica i kapa.

Danas

Možda Vam se svidi i