Likovni i literarni konkurs povodom obeležavanja Nedelje dojenja

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Svetska nedelja dojenja svake godine se obeležava u više od 170 zamalja sveta kako bi se povećalo znanje i svest o značaju i prednostima dojenja i obezbedila podrška dojenju.

U našoj zemlji Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava se 40. nedelji u godini koja simbolično predstavlja trajanje trudnoće, a ove godine obeležiće se u periodu od 28. septembra do 4. oktobra i to pod sloganom „Podrži dojenje – za zdraviju planetu“. Slogan ovogodišnje Svetske i Nacionalne nedelje dojenja ukazuje nam na važnost dojenja u očuvanju životne sredine i njen uticaj na klimatske promene, kao i na imperativ zaštite, promovisanja i podrške dojenju za zdravlje ljudi i zdraviju životnu sredinu.

Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom. Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine života. Sastav i količina majčinog mleka prilagođeni su uzrastu deteta i njegovim potrebama. Osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete sisanjem ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije.

U skladu sa ovogodišnjim sloganom, treba da budemo svesni da je majčino mleko prirodna, obnovljiva hrana koja štiti životnu sredinu, proizvedena i isporučena bez zagađenja, pokovanja i otpada. Dojenje doprinosi smanjenju emisije ugljen-dioksida. Sa druge strane, korišćenje adaptiranih mlečnih formula utiče na životnu sredinu i klimu zbog načina proizvodnje, pakovanja, distribucije i načina pripreme (proizvodnja kravljeg mleka iziskuje krčenje šuma, proizvodnju metana, te povećanu količinu ugljen-dioksida, upotrebu pesticida i đubriva, deponovanje otpada…).

U uslovima aktuelne globalne epidemije COVID 19, Svetska zdravstvena organizacija preporučuje za sve majke, bez obzira da li su obolele od ovog virusa ili ne, da dojenje treba započeti u prvom satu po rođenju, i da ukoliko nisu u stanju da dojenje započnu tada, budu podržane da doje što pre. U situacijama kada je majka sprečena da doji i brine o svom novorođenčetu zbog infekcije COVID 19, treba je podsticati i podržavati da se izmlaza i da svojim mlekom hrani bebu na drugi način, primenjujući odgovarajuće mere zaštite od prenosa infekcije.

I ove godine u okviru obeležavanja Svetske i Nacionalne nedelje dojenja Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Zavod za javno zdavlje Sremska Mitrovica raspsuju konkurs za izbor najboljih likovnih i literarnih radova za decu predškolskih ustanova i učenike osnovnih škola u Republici Srbiji.

Cilj konkursa je a se podstakne zdravstvenovaspitni rad u predškolskim ustanovama i osnovnim školama na temu podrške dojenju kao najoptimalnijem načinu ishrane novorođenčadi i odojčadi.

Foto: batut.org,rs

Možda Vam se svidi i