Lana (6) i Lena (8) održale lekciju lepog ponašanja

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U naselju Krivaja u Mačvanskoj Mitrovici dve devojčice – šestogodišnja Lana Baranja i njena osmogodišnja drugarica Lena Bajić skoro svakodnevno samoinicijativno čiste dečije igralište koje se nalazi u pomenutom naselju.

Lana i Lena na ovaj način sebi, ali i svojim drugarima prostor za igranje čine lepšim, a istovremeno daju primer kako se odgovorno ponaša prema zajedničkoj imovini i kako zaista „NIJE TEŠKO BITI FIN“.

Na inicijativu stanovnika Krivaje, u naselju je pre nekoliko godina prvo urađeno košarkaško igralište, a zatim je postavljen i mobilijar za decu. Da je ovaj potez bio pun pogodak govori zaista veliki broj dece koji se na toj lokaciji redovno okuplja, ali prema rečima Lanine majke Maje Danojlić Baranja, na žalost ne čuvaju ga pojednako svi.

„Problem imamo sa „velikom“ decom koja se na igralištu okupljaju uglavnom tokom popodnevnih i večernjih časova, a koji za sobom ostavljaju često velike količine smeća, mahom praznu ambalažu. Mlađa deca su na igralištu pretežno u prepodnevnim satim i ranije tokom dana, oni redovno to zatiču, tako da su moja ćerka i njena drugarica samoinicijativno počele da taj otpad svkoro svaki dan kupe“, priča za Ozon Maja.

Ona kaže da devojčice skupljaju smeće bez prigovaranja i negodovanja, da ih niko na to nije naterao, niko na to uputio, već da su same na tu ideju došle, jer „žele da im igralište bude lepo“. U njihovu akciju često se pridruže i ostali mališani iz naselja koji su spremni da pomognu svojim drugaricama.

„Jako su ponosne na to što rade i često zovu ne samo nas, svoje roditelje nego i komšije da se „pohvale“, odnosno žele da svi vide kako su one bile vredne i kako je igralište čisto i kako treba uvek da izgleda“, priča dalje Maja.

Lana i Lena igralište od čiste više puta nedeljno, a pomoć u vidu džakova za smeće pružaju zaposleni iz lokalne radnje.

„One su ostvarile, da se tako izrazim, saradnju sa trgovkinjama u radnji u naselju koje im redovno daju džakove u koje one kupe smeće. Verujem da je njima bilo simpatično to što njih dve rade i da su htele da im daju podršku, što je jako lepo i zahvalna sam im. Mogu samo da kažem da sam jako ponosna na Lanu i Lenu i na to što lep primer tako male daju ostaloj deci iz naselja“, završava Maja.

You may also like