Lakši pristup IPARD fondovima: poljoprivrednik mlađi od 40 godina u trenutku podnošenja zahteva

Od strane Ozon
0 komentar

Mladi poljoprivrednici u Srbiji moći će lakše da dođu do sredstava iz donatorskog programa IPARD II Evropske unije i da dobiju veće iznose pomoći, potvrdilo je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i ruralnog razvoja. 
Na incijativu Evropske komisije biće izmenjeni Sektorski sporazum sa Vladom Srbije, program IPARD II i Zakon o poljoprivredi i ruralnom razvoju kako bi to bilo omogućeno, navedeno je u publikaciji „IPARD na dlanu“. 
Izmene se odnose na definiciju pojma mladi poljoprivrednik što je do sada bila osoba mlađa od 40 godina u trenutku dobijanja sredstava IPARD-a, a ubuduće će to biti poljoprivrednik mlađi od 40 godina u trenutku podnošenja zahteva za odobravanje projekta, navelo je Ministarstvo u informaciji dostavljenoj Tanjugu.
Ovim izmenama omogućeno je mladima koji su na granici ove starosne dobi da ostvare dodatnih pet procenata bespovratne podrške na ukupnu vrednost investicije, piše u informaciji.
Dodaje se da će mladim poljoprivrednicima takođe biti olakšano podnošenje zahteva za korišćenje IPARD programa uz mogućnost za ostvarenje većeg iznosa pomoći.
Najavljena je i preraspodela sredstava sa neodobrenih mera na meru 1 – Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava i meru 7 – Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja, za koje postoji najveće interesovanje, navelo je Ministarstvo. 
To će omogućiti da korisnici sredstava za manje investicije u oblasti seoskog turizma dobiju podršku iz budžeta Srbije za projekte vrednosti do 20.000 EUR, a preko tog izinosa iz IPARD programa, dodaje se u informaciji.

Izvor eKapija

You may also like